Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Analytik vyvádza ľudí z omylu: Ceny potravín po znížení DPH neklesnú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) vytvára v spotrebiteľoch mylné očakávania, že sa po rozšírení zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na ďalšie potraviny znížia ceny potravín. INESS tvrdí, že je nesprávne očakávať, že zníženie sadzby DPH povedie k alikvótnej zmene v koncových cenách dotknutých potravín. Konštatoval to v stredu analytik INESS Martin Vlachynský.

Od nového roka zaplatia spotrebitelia na Slovensku nižšiu DPH na rozšírenú skupinu potravín. Zníženie sadzby DPH na ďalšie skupiny potravín je formou daňového stimulu voči spotrebiteľom, aj výrobcom potravín. INESS nesúhlasí s agrorezortom, že sa po nadobudnutí účinnosti tohto zákona ceny potravín v slovenských obchodoch znížia.

"Rapídne zvyšovanie minimálnej mzdy a príplatkov ku mzde, sociálne balíčky, ale aj externé faktory (ceny vstupných komodít a energie) budú zásadným spôsobom pôsobiť proti poklesu cien potravín. Vláda by mala akceptovať, že aj jej hospodárske opatrenia prispievajú k rastu cien, a nie snažiť sa opäť hľadať vinníka v podnikateľskom sektore," uviedol analytik INESS Martin Vlachynský.

Analytik vyvádza ľudí z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa INESS je preto realistickejšie očakávať, že rozšírenie zníženej sadzby DPH na ďalšie skupiny potravín sa premietne do pomalšieho rastu ich cien. "Zároveň pripomíname, že pre zdravé fungovanie trhovej ekonomiky je absolútne nevyhnutnou podmienkou voľná cenotvorba. Pokusy kontrolovať a riadiť ceny podľa aktuálnej vôle politikov a blízkosti volieb končia škodami na podnikateľskom sektore a spotrebiteľoch samotných," dodal Vlachynský.

Od začiatku roka sa znížena 10-percentná sadzba DPH rozšíri o ďalšie potraviny

Od začiatku budúceho roka sa znížená 10-percentná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) rozšíri na ďalšie potraviny. Pôjde len o zdravé potraviny, ako sú mliečne výrobky, ovocie a zelenina dopestovateľné na Slovensku, ovocné a zeleninové šťavy či med a rožky. Nižšia sadzba dane sa nebude vzťahovať na alkoholické nápoje, čokoládové aj nečokoládové cukrovinky, cukrárenské výrobky, výživové doplnky, aditíva a arómy.

Od januára budúceho roka tak pribudnú k potravinám so zníženou 10-percentnou DPH cmar, kyslé mlieko, smotana, jogurt, kefír a ostatné fermentované alebo acidofilné mlieko. Nižšia sadzba dane sa bude vzťahovať aj na orechy, kakao, syry, tvaroh, ovčiu bryndzu, prírodný med, zemiaky, rajčiaky, cibuľu, šalotku, cesnak, pór a ostatnú cibuľovú zeleninu, kapustu, karfiol, kaleráb, kel, hlávkový šalát, čakanku, uhorky šalátové a nakladačky. Rovnako tak aj na strukoviny, jablká, hrušky, duly, čerstvý chlieb, sladké pečivo, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky, oblátky či ovocné a zeleninové šťavy bez pridaného cukru.

Analytik vyvádza ľudí z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Už v roku 2016 sa znížila sadzba DPH na vybrané druhy potravín z 20 % na 10 %. Išlo napríklad o mäso z hovädzích zvierat, z domácich svíň, mäso z oviec alebo kôz, mäso a jedlé droby z domácej hydiny, mäso a jedlé droby z domácich králikov, sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb, rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb, mlieko, maslo a čerstvý chlieb.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Už niekoľko rokov je najcitovanejším ekonomickým think-tankom v slovenských médiách, organizuje viaceré vzdelávacie podujatia pre študentov, prevádzkuje portál vysvetľujúci podstatu finančného vzťahu medzi občanom a štátom, ktorý rozšíril aj na stredné a vysoké školy, organizuje medzinárodné i domáce konferencie na aktuálne témy a publikuje Policy štúdie, knihy, vlastný mesačník a hĺbkové analýzy a odporúčania pre vládnu politiku.

Viac o téme: PotravinyDaňDPHMartin Vlachynský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu