Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opozícia hovorí o nereálnosti rozpočtu: Vláda podľa nich prejedla dobré časy

(Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu na budúci rok je nekvalitný, klamlivý a poslanci OĽaNO ho odmietajú. Tvrdí to poslanec za hnutie OĽaNO Eduard Heger, ktorý podľa vlastných slov vychádzal aj z hodnotenia rozpočtu od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Tá totiž tvrdí, že rozpočet obsahuje rovnaké nedostatky, ako predošlé rozpočty, ktoré vznikajú nerealistickým rozpočtovaním alebo nesprávnym zohľadnením metodiky. Rozpočet by tak mal byť podľa neho prepracovaný.

„Takto nekvalitný a klamlivý rozpočet posunutý do Národnej rady SR je podľa mňa urážkou a výsmechom poslancom, ktorí majú o ňom hlasovať. My za hnutie OĽaNO ho odmietame,“ tvrdí Heger s tým, že posledný rozpočet tejto vlády je zároveň mementom toho, ako hospodárska politika vlády zadlžovala občanov, dokonca v najlepších časoch, zatiaľ čo okolité krajiny boli schopné hospodáriť vyrovnane a prebytkovo.

Súčasná vláda pritom podľa Hegera necháva budúcim vládam aj viacero rozpočtových mín. Tie najväčšie vychádzajú z dôchodkového systému. „Súvisí to aj s rozpadom dôchodkového systému. Smer rozbil tento systém a nepripravil rozpočet na to, aby ho dokázal zafinancovať,“ povedal Heger s tým, že na pokrytie zmien v dôchodkovom systéme budú v budúcnosti potrebné dodatočné miliardy eur.

Za problém súčasného rozpočtu pritom Heger považuje aj príjmy unikajúce na dani z pridanej hodnoty. „Treba skončiť s ochranou oligarchov na finančnej správe pri DPH, tam sú peniaze,“ tvrdí. Potrebné je podľa neho taktiež zaviesť výdavkové stropy, zabezpečiť realizáciu úspor identifikovaných Útvarom hodnoty za peniaze a na mieste by podľa neho bola aj úvaha o tom, aby ministri museli vysvetľovať prípady, ak identifikované úspory nenapĺňajú.

Opozícia často v rozprave o rozpočte kritizuje najmä skutočnosť, že súčasná vláda „prejedla“ dobré časy a aj pôvodné plány na vyrovnaný rozpočet odsunula. Podľa Ondreja Dostála z OKS prostredie nízkych úrokových sadzieb, ktoré vytvorili centrálne banky v eurozóne, vlády Smeru-SD len zneužili na ďalšie zadlžovanie Slovenska. „Návrhom rozpočtu na rok 2020 sa rozhodla vláda Smeru-SD odovzdať budúcej vláde verejné financie a inštitúcie v oveľa horšom stave, než mohla, vzhľadom na superdobré časy, ktoré sme ostatné roky v globálnej ekonomike žili,“ konštatuje Dostál.

Viac o téme: RozpočetVládaOpozíciaOĽaNOEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu