Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prezidentka Čaputová udelila milosť mužovi, ktorý spôsobil dopravnú nehodu z nedbanlivosti

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová udelila individuálnu milosť 44-ročnému J. H., ktorý v roku 2015 spôsobil z nedbanlivosti dopravnú nehodu. Pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä kritickú sociálnu a rodinnú situáciu odsúdeného. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä kritickú sociálnu a rodinnú situáciu odsúdeného a odpustila mu trest odňatia slobody, ktorého výkon bol podmienečne odložený, a súčasne nevykonaný zvyšok trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu. Tresty boli odpustené s účinkom zahladenia odsúdenia," uviedol Strižinec.

Prezidentkina kancelária pripomína, že muža právoplatne odsúdili v roku 2019 za spáchanie prečinu ublíženia na zdraví na trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov. Výkon trestu bol podmienečne odložený so skúšobnou dobou v trvaní jedného roka. Súd odsúdenému zároveň uložil aj trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu vo výmere dvoch rokov.

Odsúdený spôsobil v roku 2015 z nedbanlivosti dopravnú nehodu, keď pri odbočovaní nedal prednosť v jazde protiidúcemu motorovému vozidlu. Kancelária prezidentky poukazuje, že pri nehode nedošlo k ťažkej ujme na zdraví ani k stratám na živote, alkohol odsúdený muž nepožil. "Pred uvedeným odsúdením viedol J. H. bezúhonný život a nebol v minulosti trestne stíhaný ani odsúdený. V evidenčnej karte vodiča má evidované tri priestupky, všetky za prekročenie povolenej rýchlosti," doplnila kancelária.

Muž je živiteľom rodiny a pracuje ako vodič – kuriér. Po odobratí vodičského oprávnenia mu podľa kancelárie hrozí strata zamestnania a následne okamžitá splatnosť úveru na byt, ktorý mu poskytol obchodný partner jeho zamestnávateľa. "Družka odsúdeného, s ktorou vychovávajú spoločne 6-ročného syna, je invalidná dôchodkyňa, ktorá trpí onkologickým ochorením a jej zdravotný stav si vyžaduje časté návštevy zdravotníckych zariadení," opísala kancelária prezidentky s tým, že finančne im vypomáha rodina. Prezidentka pri udeľovaní milosti postupovala podľa Ústavy SR.

Viac o téme: MilosťDopravná nehodaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu