Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

O post predsedu Najvyššieho súdu SR zabojujú dvaja kandidáti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - O post predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR zabojujú dvaja kandidáti. Sú nimi Alena Šišková a Ján Šikuta. Potvrdila to hovorkyňa Súdnej rady SR Veronika Müller. Voľba predsedu má byť 25. novembra.

Možnosť navrhnúť kandidátov využil člen Súdnej rady Branislav Jablonka, ktorý navrhol Šikutu. Šiškovú navrhla na pozíciu bývalá predsedníčka NS SR Daniela Švecová. "Dnes je už isté, že o lákavú pozíciu v týchto voľbách zabojujú dvaja kandidáti," skonštatovala Müller.

Kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu môžu Súdnej rade navrhnúť člen rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov NS, sudca NS a minister spravodlivosti. Predsedom NS SR sa môže stať len jeho sudca.

V prvej voľbe predsedu NS SR sa nepodarilo zvoliť žiadneho kandidáta. Nová voľba predsedu NS SR sa uskutoční 25. novembra o 13.00 h, kandidátov mohli oprávnené osoby navrhovať do pondelka 4. novembra.

Mimovládna organizácia odporúča zvoliť Šikutu

Mimovládna organizácia Transparency Interantional Slovensko (TIS) odporúča súdnej rade zvoliť Jána Šikutu. Podľa stanoviska, ktoré mimovládka zverejnila na sociálnej sieti Facebook sa totiž Šišková podieľala na súčasnom nelichotivom stave slovenskej justície. „Z dvojice nových kandidátov na šéfa Najvyššieho súdu je našim favoritom bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, Ján Šikuta. Myslíme si, že sudca s významnou 11-ročnou praxou na medzinárodnom súdnom dvore, ale aj praxou na okresnom a krajskom slovenskom súde je vhodným adeptom aj na post predsedu Najvyššieho súdu. Šikuta si okrem profesijných úspechov udržal počas dlhoročného pôsobenia v talári slušný morálny kredit," uviedla TIS.

„Naproti tomu Alena Šišková symbolizuje to, čo dnes ťahá slovenské súdnictvo ku dnu. O jej kariéru sa zaslúžil kontroverzný Štefan Harabin, ktorý ju najprv ako minister vymenoval za šéfku okresného súdu v Topoľčanoch a potom sa ako líder justície postaral o jej stáž a neskôr aj o stále miesto na Najvyššom súde. Šišková sa Harabinovi ako členka Súdnej rady mohla odvďačiť aj tak, že ho v roku 2014 podporovala v znovuzvolení za predsedu Najvyššieho súdu. Do súdnej rady ju v lete 2012 zvolil parlament ako kandidátku koaličného Smeru-SD. Na rozdiel od Šikutu sudkyňa Šišková neovláda na profesionálnej úrovni žiadny cudzí jazyk," dodala mimovládka.

Viac o téme: PredsedaNajvyšší súdJán ŠikutaAlena Šišková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu