Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pojednávanie so šéfredaktorom časopisu Zem a Vek: Údajne rozširoval extrémistický materiál

Tibor Eliot Rostas
Tibor Eliot Rostas (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil na 11. decembra hlavné pojednávanie so šéfredaktorom časopisu Zem a Vek Tiborom Eliotom Rostasom Ten čelí obžalobe pre rozširovanie extrémistických materiálov a hanobenie národa, rasy a presvedčenia a prečinu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

Dôvodom je článok „Klin Židov medzi Slovanmi“ zverejnený ešte v máji 2017. V článku Tibor Eliot Rostas uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský. „To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

Pre údajný protižidovský status na sociálnej sieti bol v minulosti súdený poslanec parlamentu za Ľudovú stranu naše Slovensko Stanislav Mizík. V statuse sa okrem iného uvádzalo „Z histórie vieme, že slovenskí velikáni ako Ľudovít Štúr, Michal Miloslav Hodža, Jozef Holuby, Jozef Miloslav Hurban, Svetozár Hurban Vajanský mali negatívny vzťah k Židom kvôli ožobračovaniu slovenského národa - úžerníctvu a tiež aj kvôli náboženským otázkam“. Špecializovaný trestný súd ho však spod obžaloby oslobodil s tým, že nie je možné dokázať, že status napísal on. Oslobodzujúci rozsudok potvrdil aj Najvyšší súd SR.

Viac o téme: PojednávanieŠéfredaktorZemTibor Eliot RostasVekExtrémistický materiálHanobenie rasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu