Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ciele štátneho rozpočtu nie sú reálne, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad: Vláda musí šetriť

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík.
Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík. (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA – Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR upozornil vládu na problémy s plnením cieľov štátneho rozpočtu a nutnosť zamedziť rastu deficitu verejnej správy a hrubého dlhu. Vyplýva to zo správy NKÚ o stave verejných financií za prvý polrok.

Úrad pozitívne hodnotil trh práce, modernizáciu vysokoškolských internátov a nemocníc, cielenú podporu mladých rodín a aktívnu podporu starostlivosti o ohrozené deti. Naopak, za negatívum považuje pokračujúce zadlžovanie nemocníc a nedostatočnú výšku zdrojov za poistencov štátu. Kritizoval aj rezorty spravodlivosti a dopravy.

Predseda NKÚ Karol Mitrík skonštatoval, že ciele definované v návrhu rozpočtu SR na rok 2019 sú ohrozené a už dnes je isté, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,5 percenta je nedosiahnuteľný. "Vláda SR bude musieť prijať opatrenia, ktoré budú súvisieť, okrem iného, s viazaním niektorých výdavkov rozpočtu," uviedol Mitrík, podľa ktorého analýza NKÚ ukazuje, že bez dodatočných opatrení môže deficit verejnej správy dosiahnuť 1,2 % HDP.

Hrubý dlh verejnej správy by sa tak dostal tesne pod úroveň 48 % HDP, čo by ešte znamenalo, že je mimo hranice prvého sankčného pásma dlhovej brzdy. "Výdavky štátneho rozpočtu však rastú rýchlejšie ako príjmy, schodok štátneho rozpočtu ku koncu mesiaca jún dosiahol výšku takmer 1,5 miliardy eur, pričom najvýraznejšie sa pod jeho zvýšenie podpísal nákup obrannej bojovej techniky," upozornil Mitrík.

Významné riziká štátneho rozpočtu

Za významné riziká rozpočtu NKÚ označil zadlžovanie nemocníc a tiež nedostatočnú výšku zdrojov za poistencov štátu. Podľa kontrolórov nemusí byť zvýšenie rozpočtu ministerstva zdravotníctva o 90 miliónov eur konečné.

"Vážnou otázkou je aj neustále zadlžovanie nemocníc, pričom za prvý polrok roka 2019 sa celkový záväzok len univerzitných a fakultných nemocníc, za ktoré nesie zodpovednosť rezort zdravotníctva, zvýšil o viac ako 33 miliónov eur," uviedol NKÚ. Kontrolóri sa venovali aj plánovanej výstavbe bratislavskej nemocnice Rázsochy, kde skonštatovali, že pri vládou odhadovaných nákladoch 263 miliónov eur by bolo možné v rámci Slovenska postaviť šesť nových moderných štátnych nemocníc.

NKÚ kritizoval nesystémové financovanie Železničnej spoločnosti Slovensko, kde štát prostredníctvom rozpočtových opatrení každoročne vykrýva straty z predchádzajúcich období, pričom v tomto roku je štátom krytá strata za necelých 38 miliónov eur. Analytický útvar NKÚ tiež upozornil aj na pomalú obnovu a modernizáciu súdov či na odhadované ročné zdržanie výstavby väzenského zariadenia v Rimavskej Sobote.

Reakcia Ministerstva financií

Ministerstvo financií (MF) v reakcii na zverejnené informácie NKÚ pripomenulo, že sa stavom štátneho rozpočtu zaoberá už od leta. "Ministerstvo financií opakovane vyzývalo všetky rezorty na šetrenie a robí opatrenia na to, aby eliminovalo dosahy negatívnych vplyvov na vývoj rozpočtu a aby sa čo najviac znížil deficit verejných financií," uviedol tlačový odbor rezortu. Ďalšie informácie ministerstvo zverejní v pondelok (14. 10.), keď bude o rozpočte rokovať vláda.

Viac o téme: ProblémyŠtátny rozpočetNajvyšší kontrolný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu