Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvé reakcie na Čaputovej prejav: S Kočnerovcami treba spraviť poriadok, zhoduje sa opozícia

Opozícia stojí za vyhlásením prezidentky Čaputovej Zobraziť galériu (5)
Opozícia stojí za vyhlásením prezidentky Čaputovej (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, Maarty)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes vyjadrila k aktuálnej politickej situácii. Podľa nej sa tu niekto cynicky pokúsil vytvoriť štát v štáte a ovládnuť ho pre seba a svojich ľudí. Zotrvanie Moniky Jankovskej na jej poste zároveň považuje za neobhájiteľné. Opozičné strany s jej slovami súhlasia. Premiér dnes takisto vystúpi s vyhlásením.

Zuzana Čaputová dnes vyhlásila, že kým si mocní dohadovali mobilom svoje kšefty, bežní ľudia čakali na svoju spravodlivosť. Zároveň uviedla, že zotrvanie Moniky Jankovskej na jej poste je neobhájiteľné. Opozícia s ňou súhlasí. Líder OĽaNO Igor Matovič dnes pre budovou rezortu spravodlivosti usporiadal celodenný protest. 


Mimoriadne vyhlásenie prezidentky Čaputovej: Niekto sa tu pokúsil cynicky vyrobiť štát v štáte


Postoj prezidentky si vážime

Matovič sa protesty rozhodol usporiadať kvôli tomu, že šéf ministerstva spravodlivosti Gábor Gál a premiér Peter Pellegrini nesplnili jeho požiadavku a Jankovskú neodvolali. „Vážime si postoj pani prezidentky Čaputovej, ktorým podporila volanie ľudí po spravodlivosti a očiste ministerstva spravodlivosti od Smeráčky spolupracujúcej s mafiou. Veríme, že rovnako intenzívne začnú po naplnení spravodlivosti volať aj zástupcovia ostatnej demokratickej opozície,“ uviedol v reakcii na vyhlásenie prezidentky Matovič.

Protest hnutia OĽaNO za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pellegrini povedal, že v prípade Jankovskej bude konať, ak sa podozrenia potvrdia. Gál podľa svojich slov okamžite po potvrdení väzieb na Mariana Kočnera podá návrh na jej odvolanie. V prípade, ak by strana Smer, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál podľa svojich slov zotrvanie vo funkcii ministra. 

Nasledujúce mesiace rozhodnú

Koalícia PS/SPOLU súhlasí s Čaputovou v tom, že Slovensko sa nachádza na križovatke. „V nasledujúcich mesiacoch sa rozhodne, či Kočnerova generácia s prepojeniami naprieč politickými špičkami, oligarchami, políciou, prokuratúrou a justíciou ostane pri moci, alebo príde k zmene. Samozrejme, Monika Jankovská bola súčasťou tejto generácie a jej odchod by mal byť okamžitý,“ uviedla koalícia s tým, že to stačiť nebude. 

Andrej Kiska, Miroslav Beblavý,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Sme presvedčení, že nestačí vymeniť figúrky vo vláde. Slovensko zbavíme oligarchov a mafie iba programom hlbokých zmien systému fungovania štátu. Musíme zaistiť, aby si nemohli opäť kúpiť moc a vplyv. Sme pripravení urobiť s Kočnerovou generáciou poriadok,“ uviedli v stanovisku. „Uvedomujeme si však, že ak chceme priniesť skutočnú zmenu, musíme naďalej tvrdo pracovať na programe a na našej ponuke dôveryhodných a čestných ľudí. Iba tak si získame dôveru ľudí v to, že krajinu dokážeme spravovať lepšie.“

SaS je pripravená byť súčasťou zmeny

Strana SaS takisto stojí za vvyjadrením prezidentky. „Len a len občania si vo voľbách vyberú, či bude pokračovať zničujúce vládnutie Smeru a jeho podrž tašiek prerastené korupčnými a mafiánskymi praktikami alebo túto krajinu vyvedú z krízy odborne zdatní, odvážni a skúsení politici. SaS je pripravená byť súčasťou takejto pozitívnej zmeny na Slovensku,“ napísala strana. 

Prvé reakcie na Čaputovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jankovská by mala skončiť

Zotrvanie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej vo funkcii je podľa prezidentky neobhájiteľné. „Osobné motívy dnes musia ustúpiť všeobecnému záujmu, ktorým je najmä dôveryhodnosť inštitúcií. Pokiaľ majú orgány činné v trestnom konaní dôvod zaujímať sa o komunikáciu štátnej tajomníčky s podozrivým z objednávky vraždy a obžalovaným z iných trestných činov, je neobhájiteľné zotrvávať na jednej z najvyšších pozícií na ministerstve spravodlivosti,“ uviedla prezidentka.

Na margo medializovaných informácií skonštatovala, že spravodlivosť bola na Slovensku tovarom a istí ľudia si ju dokázali kúpiť. Takýto stav sa podľa nej musí skončiť. Zároveň vyjadrila podporu vyšetrovateľom a prokurátorom. „Namiesto toho sa tu niekto cynicky pokúsil vytvoriť štát v štáte a ovládnuť ho pre seba a svojich ľudí. Toto si nikto z vás nezaslúži. Nikto z vás. Toto musí skončiť a nikdy sa to nesmie zopakovať,“ uviedla vo vyhlásení s tým, že Slovensko stojí na križovatke. Podľa prezidentky je tiež potrebné dôveryhodné vysvetlenie, prečo a z koho iniciatívy boli lustrovaní nielen novinári, ale aj prokurátori, ktorí sa vyšetrovaniu vraždy venujú. „Zostavovanie pavúkov s citlivými informáciami o príbuzných totiž pôsobí ako zastrašovanie a nápadne pripomína praktiky minulosti,“ poznamenala Čaputová.

Viac o téme: OpozíciaSaSSpoluZuzana ČaputováProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu