Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OĽaNO zakladá platformu Odvážne hnutie obyčajných kresťanov: Otáznik okolo Remišovej

Igor Matovič predstavil novú platformu OĽaNO Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič predstavil novú platformu OĽaNO (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zakladá platformu Odvážne hnutie obyčajných kresťanov. Kresťanom ponúka polovicu miest na kandidátke OĽaNO v budúcoročných parlamentných voľbách. Povedal to na dnešnej tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že oddnes hnutie stojí na dvoch nohách.

"OĽaNO naďalej zostane protikorupčným hnutím. Musíme vykoreniť korupciu, lebo inak sa ľudia na Slovensku lepšie mať nebudú," povedal s tým, že tento pilier hnutia naďalej zostáva. "Dodnes naše hnutie stálo na jednej nohe – Obyčajní ľudia, protikorupčné hnutie. Po dnešnom dni sme sa rozhodli postaviť sa na druhú nohu, na Odvážne, hnutie obyčajných kresťanov," povedal Matovič. Deklaruje, že to nič nemení na hodnotách OĽaNO ani presvedčení, že je potrebné na Slovensku "vykoreniť" korupciu. 

OĽaNO zakladá platformu Odvážne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

"Dnes sa postavíme na dve nohy. Chceme pozvať ľudí, ktorí to cítia kresťansky. Čokoľvek, čo dnes zaznie, nie je útokom voči kresťanským stranám. Chceme dať ponuku ľudom, ktorí nedokážu voliť KDH a iné kresťanské strany," povedal. Podľa neho plán politiky pre chudobných, slabých a chorých vytváral dva a pol roka. "Toľko mi trvalo, kým som ľudí v OĽaNO presvedčil, že poďme do toho. Toto sme schválili 20. marca na našom predsedníctve," povedal Matovič. Dodal, že o svojom rozhodnutí založiť novú platformu informoval aj lídra KDH Alojza Hlinu a tiež prezidenta Andreja Kisku, ktorý zakladá novú politickú stranu.

OĽaNO zakladá platformu Odvážne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Matovič tvrdí, že kresťania na Slovensku neveria kresťanským politickým stranám. "Zo sto kresťanov len šesť volí kresťanskú stranu. Až 94 kresťanov nedôveruje kresťanským stranám. Miesto toho, aby tieto pomáhali, zavesili ako nepotrebný amulet sociálne cítenie na klinec a radšej kážu o morálke. Ľudia sa v nich sklamali, preto voliť nechodia," povedal Matovič.

OĽaNO zakladá platformu Odvážne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Predseda OĽaNO priblížil, že na kandidátke do najbližších parlamentných volieb ponúka 79 miest novým ľuďom, ktorí doposiaľ neboli súčasťou hnutia OĽaNO. Zároveň upozornil všetkých liberálov a novovzniknuté politické strany, že bez kresťanov voľby nevyhrajú. "Chceme vytvoriť priestor pre obyčajných kresťanov, ktorí budú bojovať za rodinu, ale za rodinu budú považovať aj slobodnú matku s dieťaťom, aj rozvedenú matku. Chceme dať priestor ľuďom, ktorí chcú bojovať za nás všetkých, národnostné menšiny, kresťanov, protestantov, liberálov. Chceme vytvoriť priestor ľuďom, ktorí budú bojovať za slabších. Toto nám v politike chýba," zdôraznil

OĽaNO zakladá platformu Odvážne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Na tlačovej besede bola väčšina poslancov Národnej rady SR za OĽaNO. Chýbala Veronika Remišová. Podľa Matoviča bolo každého slobodným rozhodnutím, či sa na brífingu zúčastní, ako to cíti.

Hnutie dnes spúšťa webovú stránku, na ktorej sa môžu kresťania spájať a z nich po dôkladnom rozhodnutí OĽaNO vyberie ľudí na kandidátku do volieb. Matovič by bol rád, aby sa na kandidátku dostali ľudia z každého okresu na Slovensku.

Matovič by bol rád, keby Remišová zostala aj naďalej v hnutí

Líder opozičného OĽaNO Igor Matovič by bol rád, ak by jeho stranícka kolegyňa Veronika Remišová zostala aj naďalej v hnutí. Myslí si však, že polročné "naťahovanie a vajatanie", či z OĽaNO odíde alebo nie, treba už rozseknúť. Matovič to vyhlásil v pondelok s tým, že čakanie na rozhodnutie Remišovej už začína byť zraňujúce.

"My ju máme radi a boli by sme radi, keby Veronika zostala u nás a nepodľahla pokušeniu ísť k Andrejovi Kiskovi," povedal líder OĽaNO. Minulý týždeň bolo podľa jeho slov stretnutie 30 ľudí z hnutia a predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Remišová bola jeho súčasťou. "Povedala, že stále sa nejako rozhoduje," skonštatoval Matovič. Je presvedčený o tom, že dosluhujúci prezident Kiska, ktorý oznámil založenie vlastnej strany, urobí všetko pre to, aby Remišovú do svojej strany získal. "My ju nechávame sa slobodne rozhodnúť a vyjadriť sa," uviedol s tým, že poslanec parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) ponuku od Kisku odmietol a bude kandidovať na kandidátke OĽaNO. Na otázku, prečo sa Remišová nezúčastnila na pondelkovej tlačovej konferencii hnutia k založeniu novej platformy Odvážne, Matovič povedal, že sú slobodné hnutie.

Reakcia Remišovej

Remišová uviedla, že rešpektuje rozhodnutie o založení nového krídla OĽaNO - Odvážne, ktorým chce hnutie osloviť kresťanských voličov, nebude sa však na ňom zúčastňovať. "Ja som išla do politiky, aby som bojovala za to, aby spravodlivosť vrátane sociálnej spravodlivosti platila pre každého rovnako, bez ohľadu na to, či sa považuje za kresťana alebo nie," povedala s tým, že aj naďalej bude bojovať proti korupcii, ako to robila doteraz.

Tvrdí, že Slovensko potrebuje, aby sa hľadalo, čo ľudí spája, a nie to, čo ich rozdeľuje. Deliacou čiarou by podľa nej nemalo byť to, či sa niekto považuje za kresťana, obyčajného kresťana alebo za toho, čo v Boha neverí. "Čo sa týka OĽaNO, nie som jeho členom, no vždy som sa snažila, aby OĽaNO bolo skutočným hnutím, pracovalo s ľuďmi v regiónoch a dokázalo presadiť opatrenia, ktoré ľudia na Slovensku potrebujú. K vyjadreniam Matoviča k môjmu rozhodovaniu, ja som vždy bola otvorená a úprimná a snažila som sa konštruktívne posúvať veci dopredu," vyhlásila. Nemyslí si, že kritiku toho, čo nefunguje, by mal niekto považovať za zraňujúcu. Deklaruje, že s kolegami v poslaneckom klube sa teraz pripravuje na júnovú schôdzu parlamentu. "Normálne pracujeme," podotkla.

Viac o téme: Nová stranaIgor MatovičOdvážne hnutie obyčajných kresťanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu