Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo chystá prvé zmeny po odchode Kažimíra! Finančná správa má mať nového šéfa, známe meno

Ľudovít Makó Zobraziť galériu (5)
Ľudovít Makó (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Zdá sa, že po zmene vo vedení rezortu financií nastane zmena aj vo vedení Finančnej správy. Novým prezidentom by sa mal stať Ľudovít Makó, ktorý v súčasnosti šéfuje kriminálnemu úradu. Opoziční poslanci v minulosti žiadali, aby Makóa odvolali z jeho terajšieho postu pre colný škandál, kvôli ktorému v minulosti z postu prezidenta FS odstúpil František Imrecze.

Finančná správa sa zrejme dočká nového vedenia. Podľa našich informácií by sa novým šéfom mal stať Ľudovít Makó. Ten v súčasnosti pôsobí ako šéf Kriminálneho úradu FS. Informácia prenikla von pár hodín predtým, než prezident vymenuje Ladislava Kamenického za nového ministra financií.

Makó by mal byť novým šéfom Finančnej správy

Prezidenta Finančnej správy menuje a odvoláva minister financií. Nového šéfa rezortu financií dnes vymenuje prezident SR Andrej Kiska. Nie je preto vylúčené, že si ho do tejto pozície vybral práve Kamenický. Dočasným šéfom rezortu financií sa stal Peter Pellegrini. Ten o zmene šéfa zatiaľ nevie. 

Ľudovít Makó
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Ja idem teraz na ministerstvo financií ešte povybavovať nejakú poštu a ak nájdem voľnú stoličku u prezidenta Finančnej správy, tak sa tým budem, samozrejme, zaoberať. Zatiaľ neviem, či je stolička finančnej prezidentky alebo prezidenta voľná,“ povedal včera na tlačovke predseda vlády. 

Colný škandál a trestné oznámenie

Makó sa do povedomia dostal minulý rok v polovici septembra v súvislosti colným škandálom, kvôli ktorému odstúpil z postu šéfa FS František Imrecze. Imreczeho nahradila na tomto poste Lenka Wittenbergerová. Makó neskôr podal trestné oznámenie na Jozefa Rajtára v súvislosti s údajnými klamstvami, ktoré odzneli na tlačovke SaS na tému investičného zlata a práce kriminálneho úradu.

Ľudovít Makó
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Inšpekcia finančnej správy zároveň prešetrila medializované informácie týkajúce sa potenciálneho konfliktu záujmov v súvislosti s podnikaním partnerky a rodinných príslušníkov riaditeľa KÚFS prešetrila sekcia inšpekcie a vnútornej kontroly. Z prešetrovania vyplynulo, že Makó zákon neporušil. 

Trestné oznámenie na Rajtára

„Klamstvá, ktoré zazneli na tlačovej konferencii strany Sloboda a Solidarita, vnímam ako účelový a ničím nepodložený útok na moju osobu. Pripisovať mi zodpovednosť za niečo, čo sa dialo v období 2013 - 2014 (medializované obvinenia spojené so správou OLAF a dovozom tovaru z Číny) a najnovšie už aj za prípady z roku 2012 (nepravdivé informácie ohľadom nadmerných odpočtov pre obchodníkov obchodujúcich s investičným zlatom) je absolútne scestné a už na prvý pohľad politicky účelové,“ uviedol minulý rok Makó.

Ľudovít Makó
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Trestné oznámenie podal na Jozefa Rajtára a na bývalého zamestnanca Colného riaditeľstva SR Petra Cvika. „Podávam preto nielen na pána poslanca Rajtára, ale aj na pána Cvika trestné oznámenie pre trestný čin krivého obvinenia a obrátim sa aj na súd vo veci ochrany osobnosti. Vyfabulované tvrdenia, ktoré sa absolútne nezakladajú na pravde, mi nedávajú inú možnosť, ako sa brániť súdnou cestou,“ doplnil.

Kolotoč zmien

Kolotoč zmien na jednotlivých postoch sa začal špekuláciou o tom, že už bývalý minister financií Peter Kažimír sa má stať novým guvernérom Národnej banky Slovenska. Dlhé týždne vládne kruhy túto informáciu popierali. Nakoniec ju potvrdil sám Kažimír a na poste guvernéra NBS vystrieda Jozefa Makúcha. Následne vypukol colný škandál, po ktorom požadovali odstúpenie vtedajšieho šéfa FS a šéfa kriminálneho úradu Ľudovíta Makóa

Ľudovít Makó
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Imrecze nakoniec sám odstúpil a strhol sa boj o miesto šéfa rezortu financií. V hre boli mená šéfa finančného výboru Ladislava Kamenického, ale aj exšéfa FS Františka Imreczeho. Predsedníctvo Smeru sa nakoniec dohodlo na Ladislavovi Kamenickom. Toho dnes prezident Andrej Kiska vymenuje za šéfa rezortu financií. 

Viac o téme: Finančná správaĽudovít Makó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu