Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Špinavé prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi: Sme mafiánsky štát, tvrdí Kiska

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BERLÍN - Hoci sme riadnym členským štátom EÚ, ak sa pozrieme na špinavé prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi na Slovensku, môže to skutočne vyzerať tak, že naša krajina je mafiánsky štát, povedal odchádzajúci prezident SR Andrej Kiska pre denník Die Welt v rozhovore, ktorý bol zverejnený v sobotu.

 Na otázku, prečo sa rozhodol založiť vlastnú politickú stranu, hoci predtým deklaroval svoj odchod z politiky, Kiska uviedol: "Ak by ste sa ma pred desiatimi rokmi opýtali, či by som sa chcel stať politikom, odpovedal by som - nikdy... V istom momente som však nadobudol pocit, že chcem pomôcť svojej krajine."

"Mojím želaním je, aby sme sa stali krajinou, na ktorú bude náš národ hrdý, a to nielen vďaka hospodárskym úspechom, ale aj pre silné hodnoty, slušnú vládu a prekvitajúcu spoločnosť," vysvetlil Kiska.

Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová je podľa Kisku nádejou pre všetkých ľudí na Slovensku, ktorí chcú žiť v slušnejšej a spravodlivejšej krajine. "Bol som veľmi šťastný, keď vyhrala," dodal.

"Po vražde Jána (Kuciaka) som bol svedkom arogancie našej politickej elity a toho, ako veľmi mafia vrástla do celej štruktúry nášho štátu. Táto vláda mala zjavne pocit, že po víťazstve vo voľbách sa stala niečím ako vlastníkom štátu. To je hrozný spôsob vládnutia," povedal Kiska.

Ešte horšie ako to, že talianska mafia má s našou vládou úzke vzťahy, je podľa Kisku to, že bývalý minister spravodlivosti Robert Kaliňák o tom vedel, ale nič proti tomu nepodnikol. "Ján musel zomrieť, aby sa niečo zmenilo. Je to šokujúce," uviedol Kiska.  

Kiska opísal, že keď bývalý premiér Robert Fico končil vo svojom úrade, došlo k absurdnej situácii. "Poďakoval som sa mu za jeho prácu, on sa však správal naozaj arogantne. Povedal, aby som si nerobil nijaké starosti, že on ešte neodchádza. Odvtedy sa stále snaží ukázať, že je najdôležitejšou osobou v krajine. Pomaly však zlyháva," konštatoval prezident SR.

Viac o téme: MafiaBratislavaSlovenskoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu