Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezident Andrej Kiska podpísal dodatok k dohovoru o predchádzaní terorizmu

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska v pondelok 13. mája podpísal Dodatkový protokol k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu. Informoval o tom Martin Lipták z Kancelárie prezidenta.

Tento dokument, ktorý predložilo ministerstvo spravodlivosti, schválila vláda ešte vlani v novembri. Dodatkový protokol je záväzným dokumentom Rady Európy, ktorý má za cieľ doplniť už jestvujúci dohovor. Dôvodom prijatia je prijatie ustanovenia týkajúceho sa trestnosti viacerých trestných činov, ktoré súvisia s fenoménom cudzích bojovníkov a páchania teroristických trestných činov. Až do súčasnosti sa obdobný trestný čin spojený s terorizmom na území Slovenskej republiky nestal.

Účelom tohto protokolu je doplniť ustanovenia Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu, otvorenému na podpis vo Varšave 16. mája 2005, pokiaľ ide o trestnosť činov najmä v prípade účasti v organizácii alebo skupine na účel terorizmu či organizovanie alebo iné napomáhanie cestovania do zahraničia na účel terorizmu.

Tým sa zvyšuje snaha strán pri predchádzaní terorizmu a jeho negatívnych účinkov na plné uplatňovanie ľudských práv, najmä práva na život prostriedkami prijatými na národnej úrovni a prostredníctvom medzinárodnej spolupráce, s náležitým ohľadom na existujúce platné mnohostranné alebo dvojstranné zmluvy alebo dohody medzi zmluvnými stranami.

Viac o téme: PrezidentTerorizmusDodatokAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu