Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dostál reaguje na Dankovu výzvu: Šéf parlamentu zas raz niečo nepochopil, neprekvapuje ma to

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovná prestrelka lídra SNS Andreja Danka a poslanca parlamentu Ondreja Dostála pokračuje. Celé to odštartoval tematický deň „Gender Swap Day“, ktorý chceli usporiadať študenti bratislavského gymnázia. Danko to odsúdil a žiadal od ministerky školstva nápravu, Dostál sa ich zastal a s kolegyňou si vymenili časti oblečenia typické pre opačné pohlavie. Na Dankovu výzvu, aby takto Dostál prišiel aj do parlamentu, reagoval poslanec jasne. Od Danka nepotrebuje pochopenie, stačí, ak bude dodržiavať rokovací poriadok.

Minulý týždeň vyvolal kontroverziu „Gender Swap Day“, teda deň venovaný zámene rodových rolí, ktorý chceli usporiadať študenti bratislavského gymnázia Jura Hronca. Šéfa parlamentu Andreja Danka táto správa pobúrila a vyzval ministerku školstva Martinu Lubyovú, aby situáciu riešila. Tento tematický deň sa nakoniec nekonal. Poslanec Ondrej Dostál si na znak podpory obliekol kusy ženského oblečenia pred gymnáziom. Slovná prestrelka medzi Dankom a Dostálom však neskončila. 

Dankova výzva

Poslanec Ondrej Dostál sa rozhodol študentov podporiť a s kolegyňou Zuzanou Demjanovou si vymenili kusy oblečenia charakteristické pre opačné pohlavie. Danko následne vyzval Dostála, aby sa nehanbil a prišiel takto aj do parlamentu. „Mám pochopenie pre ľudí, ako je pán Dostál. Práve preto ho ubezpečujem, že sa nemusí hanbiť a vyzývam ho, aby prišiel v ženskom oblečení aj na rokovanie NR SR,“ povedal Danko.

Dostál reaguje na Dankovu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dostálovi stačí, ak prejaví väčšiu mieru pochopenia

Poslanec mu poslal jasný odkaz. Ako opozičný poslanec nepotrebuje od Danka žiadne extra pochopenie. „Úplne mi bude stačiť, ak bude dodržiavať rokovací poriadok a nebude ho kriviť nezmyslami typu horalkovej novely. Uvítal by som však, ak by pán Danko prejavoval väčšiu mieru pochopenia pre ľudí s inou sexuálnou orientáciou, ktorí často čelia nepochopeniu, dehonestovaniu až nenávisti zo strany svojho okolia a časti spoločnosti a politici ako Andrej Danko k tomu prispievajú vrchovatou mierou,“ povedal pre Topky Dostál. 

Ondrej Dostál podporil študentov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Ondrej Dostál)

Poslanec by bol podľa vlastných slov rovnako rád, keby u Danka našli väčšiu mieru pochopenia ženy. „Ženy, ktoré čelia domácemu násiliu a násiliu v blízkych vzťahoch a ktoré Andrej Danko v rámci svojho boja proti „džendžer ideológii“ hodil cez palubu aj s Istanbulským dohovorom,“ dodal.

Danko zas raz niečo nepochopil

Danko sa už v minulosti niekoľkokrát nelichotivo vyjadril na adresu svojich kolegýň na poslaneckých stoličkách. V diskusnej relácii na TA3 dokonca označil Luciu Ďuriš Nicholsonovú za „cigánočku zo SaS-ky“. Dostál sa však ani napriek jeho výzve do parlamentu nechystá prísť v ženských šatách. „Predseda Danko zasa raz niečo nepochopil. Ale to pri jeho schopnostiach neprekvapuje. Schopnosť zrozumiteľne sa vyjadrovať uňho korešponduje so schopnosťou porozumieť textu,“ dodal poslanec. 


Sympatická Andrejka vyhrešila Andreja! FOTO Poslanec sa postavil Dankovi v ženskej šatke


Slovná prestrelka kvôli tematickému dňu

Bratislavskí gymnazisti chceli koncom apríla usporiadať Gender swap day – inými slovami zámenu rodových rolí. Tento tematický deň vyvolal medzi politikmi vlnu reakcií. Predseda parlamentu Andreja Danka táto informácia znepokojila a o riešenie požiadal ministerku školstva.

Poslanec klubu SaS Ondrej Dostál sa študentov zastal a Andreja Danka označil za chudáka. Vedenie školy totiž po búrlivých reakciách túto akciu zastavilo. Študentov podporil svojským spôsobom. Spolu so svojou kolegyňou sa postavili pred gymnázium a symbolicky si vymenili kusy oblečenia charakteristické pre opačné pohlavie. 

Dostál reaguje na Dankovu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

LGBT si nezaslúžia výsmech a urážanie

Dostál okomentoval už prvú reakciu Andreja Danka. „A potom do toho vstúpil Andrej Danko a požiadal svoju ministerku školstva, aby vec riešila. Možno sa dočkáme aj zákona, ktorý zakáže chlapcom obliecť si dievčenské šaty a dievčatám chlapčenské. LGBT ľudia si nezaslúžia výsmech, urážanie, spochybňovanie a hejtovanie, akého sa im často dostáva,“ napísal Dostál. Dankov postoj kritizovala aj opozičná SaS. 

Do škôl propaganda nepatrí, myslí si Danko

​Líder SNS Andrej Danko vyjadril znepokojenie s medializovanou situáciou, keď žiaci strednej školy boli vyzývaní k účasti na tematickom podujatí. „Požiadal som pani ministerku školstva o rázne riešenie problému, ktorý vyvrcholil na Gymnáziu Jura Hronca, no môže sa týkať aj ostatných detí,“ opísal Andrej Danko. Na spomínanom bratislavskom gymnáziu totiž plánovali zorganizovať takzvaný Gender swap day.

Šéfka rezortu školstva Martina Lubyová prisľúbila vo veci konať a avizovala prípravu legislatívnych krokov k riešeniu tejto problematiky na základných a stredných školách. „Verím, že legislatívnou iniciatívou ministerka školstva podchytí stanovenie okruhu osôb, ktoré majú prístup na základné a stredné školy. Nikto nemôže spochybniť, že je dôležité nezneužívať pôdu základných a stredných škôl. Ide predsa o deti v krehkom veku, ktorým sa názory a hodnoty ešte len formujú. Školy, vyučovací a výchovný proces sa nesmie zneužívať na propagáciu ideí, alebo politických strán,“ dodal rozhorčene šéf národniarov.     

Viac o téme: Andrej DankoOndrej Dostál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu