Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezident na rovinu: Rád by som premiéra pochválil častejšie, keby bolo za čo

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Prezident by podľa vlastných slov rád pochválil premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ale nie je za čo. Uviedol to na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook prezident Andrej Kiska v reakcii na dnešné vyjadrenie premiéra. Podľa prezidenta je potrebné objasniť všetky kauzy, ktoré hovoria o možnom zneužívaní moci politikmi.

„Najlepší spôsob ako ochrániť povesť Slovenska, je zistiť o týchto prípadoch pravdu u nás doma. Podať dôveryhodné vysvetlenie, dôsledne vyšetriť všetky podozrenia. Aby ľudia na Slovensku neboli odkázaní na talianskych prokurátorov a nemecké súdy. Toto je úloha, za ktorú je zodpovedný aj pán premiér Pellegrini,“ napísal prezident. Kiska spomenul aj dva prípady, kedy talianske noviny informujú o údajnom telefonáte expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) s Antoninom V., ktorý čelí obvineniam z drogovej trestnej činnosti a tiež údajný únos Vietnamca pomocou slovenského vládneho špeciálu. Pellegrini dnes v televízii TA3 povedal, že prezident musí byť nadstrannícky a podľa neho musí reprezentovať dobré meno Slovenska najmä v zahraničí.

„Súhlasím s pánom premiérom, že jednou zo spoločných úloh ústavných činiteľov je šíriť dobré meno Slovenska v zahraničí. Naša krajina a skvelí ľudia, ktorí v nej žijú, si to zaslúžia. Mnohokrát som v zahraničí musel čeliť otázkam predstaviteľov iných štátov na výroky predsedu Smeru, keď bol premiérom. Žiaľ, aj dnes sa ťažko šíri dobré meno Slovenska v situácii, keď talianske noviny priniesli informáciu o telefonáte straníckeho šéfa pána Pellegriniho s mafiánom. Alebo keď nemecký súd konštatoval, že slovenské vládne lietadlo bolo použité na únos,“ uviedol prezident.

„Ako prezident by som privítal, keby urobil viac pre to, aby si polícia a prokuratúra mohli robiť svoju prácu. Tu doma na Slovensku. Rozsudok nemeckého súdu napríklad nepochybuje o tom, že vietnamská delegácia využila slovenský vládny špeciál na únos. Ale slovenské orgány činné v trestnom konaní sa, naopak, dlho tvárili, že sa nič nestalo,“ doplnil.

Prezident Kiska vyjadril očakávanie, že premiér prispeje z pozitívnym zmenám. „Očakávam, že sa to zmení. A že pán premiér využije svoju ústavnú pozíciu na odstránenie všetkých prípadných prekážok. Aby sme sa konečne dozvedeli, kto pomáhal únos cez Slovensko zorganizovať. A prečo vláda Smeru nezakročila voči mafii na východe Slovenska, aj keď mala o tom roky opakované informácie. Pomôže tým dobrému menu Slovenska viac, než keď sa bude v televízii opakovane sťažovať, že ho málo chválim. Rád by som, keby bolo za čo,“ uzavrel.

Viac o téme: Peter PellegriniAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu