Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pribudne nový typ záchraniek na prepravu pacientov

Andrea Kalavská
Andrea Kalavská (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Na Slovensku pribudne nový typ ambulancie zdravotnej záchrannej služby (ZZS), ktorá bude slúžiť na prepravu pacientov. Vláda totiž na svojom zasadnutí v stredu schválila novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Tá pochádza z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Rezort novelou reagoval na sťažnosti slovenských pacientov, ktorým sa nepáčilo používanie starých vozidiel či neetické správanie niektorých súkromných poskytovateľov taxi služieb. Podľa MZ by nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby bol určený najmä na neodkladnú prepravu pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami. "Ide o posilnenie siete v prospech pacientov pri zabezpečení neodkladnej zdravotnej starostlivosti," vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ambulancie budú prioritne vykonávať neodkladnú prepravu, ale zároveň v prípade potreby budú na pokyn operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby vysielané aj na zásah, a to vtedy, ak nebude k dispozícii iná ambulancia záchrannej zdravotnej služby, alebo v prípade výskytu udalosti s hromadným postihnutím osôb.

Výberové konania a povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby by mali spadať pod Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zriadenie takejto ambulancie by znamenalo zrušenie dopravy ako služby súvisiacej s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Súčasný počet záchraniek sa podľa Kalavskej zvýši o 48 vozidiel

Novela sprísni aj podmienky na vydanie povolenia pre Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu. Upraviť by mala aj vykonávanie medicínskych letov letúnom, ktoré sú nevyhnutné v prípade neodkladnej prepravy pacienta na transplantáciu, ako aj celého transplantačného tímu.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) po rokovaní vlády uviedla, že súčasný počet záchraniek sa zvýši o 48 vozidiel, aby ľudia nemuseli zbytočne dlho čakať na ambulanciách. "Do terénu sme dali viac vozidiel, ktoré majú zabezpečiť sekundárny prevoz," poznamenala.

Podľa Kalavskej dopravná zdravotná služba doteraz nebola poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ale išlo o poskytovateľov s licenciami, pričom nepatrili pod operačné stredisko. "Doteraz nikto nevedel kontrolovať ich činnosť. Keď ste chceli ako nemocnica požiadať, aby previezli pacienta, mohli to odmietnuť. Nikto nevedel skontrolovať, či sú, alebo nie sú plní," vysvetlila Kalavská. Po novom by nový typ záchraniek mal patriť pod operačné stredisko s tým, že bude k dispozícii 24 hodín denne, sedem dní v týždni. 

"Dopravná zdravotná služba bude môcť zobrať maximálne troch pacientov, respektíve jedného pacienta so sprievodom," povedala Kalavská. Podľa slov šéfky rezortu zdravotníctva bude musieť táto služba po novom poskytnúť aj asistenciu, čiže šofér bude musieť pacienta odprevadiť k lekárovi, kde ide na vyšetrenie alebo domov.

Viac o téme: Andrea KalavskáZdravotná záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu