Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Politológ Mesežnikov o Ficovom správaní na plné ústa: Dá sa povedať, že sa fakt zbláznil

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - To, čoho sa dopúšťa bývalý predseda vlády a predseda Smeru-SD Robert Fico, je podľa politológa Grigorija Mesežnikova nehanebnosť.

Fico sa bráni voči obvineniam: Talianska prokuratúra nič nemá, očakávam veľké ospravedlnenia

"Dá sa povedať, že sa fakt zbláznil," uviedol šéf Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Podľa neho je to, čo hovorí prezident Andrej Kiska, absolútne v súlade s tým, ako sa predseda strany Smer-SD Robert Fico správal. "Ja stopercentne verím prezidentovi Andrejovi Kiskovi, o tom, že Fico chcel byť vymenovaný za predsedu ústavného súdu a vyhrážal sa, že ak k tomu nedôjde, tak zaútočí. Myslím si, že je to presne v súlade s tým, čo robil aj po svojej porážke v prezidentských voľbách, po dosť napätých vzťahoch medzi ním a prezidentom, keď bol ešte predsedom vlády," pokračoval.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa Mesežnikova je to nenapraviteľné poškodenie imidžu Roberta Fica. "Už aj svojimi naratívmi o Sorosovi, všetkým, čo vykonával po vražde novinára a jeho snúbenice, snahou utiecť na ústavný súd, zmarením dohody v parlamente. Je to pokračovanie toho, čo tu robí niekoľko mesiacov," povedal na margo expremiéra.

Dnešné vystúpenia Roberta Fica a Andreja Kisku môžu podľa Mesežnikova negatívne ovplyvniť šance Maroša Šefčoviča, ktorý kandiduje vďaka podpisom poslancov Smeru v marcových prezidentských voľbách. "Myslím si, že to, čo Fico teraz predvádza, robí ešte toxickejším spojenie akéhokoľvek verejného činiteľa so stranou, ktorú on vedie," uviedol s tým, že nie je úplne vylúčené, že sa do druhého kola dostanú iní dvaja kandidáti a Maroš Šefčovič zostane mimo. Šéf IVO zároveň potvrdil, že súčasná prestrelka medzi prezidentom a expremiérom určite nepomáha vnímaniu Slovenska ako štátu so stabilným vývojom, netreba však zabúdať, že za uplynulý rok sa tu stali aj iné nepredstaviteľné udalosti.

Trestné stíhanie voči konateľovi firmy KTAG, ktorú spoluvlastní prezident Andrej Kiska, je pomstou expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica voči prezidentovi. Je to pomsta za to, že ho odmietol vymenovať za sudcu či predsedu Ústavného súdu SR. V dnešnom vyjadrení to uviedol Kiska.

Zároveň opísal, ako mu telefonoval koaličný partner, predseda Mosta-Híd Béla Bugár, že Fico chce ísť na ústavný súd. Prezident tvrdí, že Fico mu odkázal, že buď ho vymenuje, alebo sa voči nemu spustí vojna. Podľa prezidenta z toho vyplýva, že po tom, čo sa mu v júni skončí mandát, bude v kauze vratiek DPH vo firme KTAG obvinený aj on.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Predseda strany Smer-SD Robert Fico odmieta obvinenia prezidenta Andreja Kisku o tom, že sa prezidentovi vyhrážal. Fico tiež uviedol, že naopak, prezident Kiska ovplyvňoval orgány činné v trestnom konaní, keď sa informoval o prípade svojej spoločnosti KTAG. Fico očakáva od prokuratúry alebo polície, že vyvrátia tvrdenia prezidenta o ich účelovom zneužití predsedom alebo stranou Smer.

"Ja som netušil, že bude vznesené nejaké obvinenie, ani ma to nezaujíma. Rozhodli o tom orgány činné v trestnom konaní a nie Fico," povedal. Prezident Andrej Kiska dnes na brífingu uviedol, že obvinenie konateľa firmy KTAG je pomstou za to, že nesúhlasil s vymenovaním Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu SR. Fico tieto vyjadrenia poprel a povedal, že ak má prezident Kiska nejaké informácie, má ich odstúpiť polícii.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDGrigorij Mesežnikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu