Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prezident Kiska vyhlásil, že za obvinením je Ficova pomsta: Vyhrážal sa mi, Pellegrini reaguje

Andrej Kiska Zobraziť galériu (7)
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Smer nepovie Andrejovi Kiskovi už dlhé týždne inak ako daňový podvodník. Podľa medializovaných informácií vzniesla NAKA obvinenie v kauze uplatnenia neoprávnenej vratky DPH, týkajúcej sa peňazí na kampaň prezidenta SR Andreja Kisku. Ten odkázal, že sa nenechá zastrašovať a vydierať. Kiska na dnešnej tlačovke uviedol, že toto obvinenie je pomsta Roberta Fica.

Vznesenie obvinenia z daňového trestného činu v súvislosti s činnosťou firmy KTAG potvrdila polícia. Podľa informácií Denníka N je obvinený konateľ firmy KTAG Eduard Kučkovský. Druhý konateľ firmy a Kiskov brat Jaroslav obvinený nie je. V čase, keď sa podľa polície stal trestný čin, boli konateľmi Kučkovský a Andrej Kiska. Prezident sa k tomu vyjadrí dnes na tlačovke. 

„Musím povedať pravdu o zastrašovaní a vydieraní. MInulý týždeň začala polícia trestne stíhať konateľa KTAG - spoločnosti s vyše 20 ročnou bezproblénmovou minulosťou,“ povedal na úvod Andrej Kiska. „Obvinenie je pomstou, za to, že som nedovolil Ficovi ísť na Ústavný súd. Po skončení môjho mandátu budem obvinený aj ja a hrozí mi až 7 až 12 rokov väzenia.“

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Všetko sa to stalo iba deň potom, ako Fico oznámil, že sa nebude uchádzať o post ústavného sudcu. Kiska povedal, že Fico mu oznámil, že sa bude uchádzať o post predsedu Ústavného sudcu. „Neoznámil mi to ako fakt, oznámil mi to ako vyhrážku.“ Kiska uviedol, že 14. januára na stretnutí za prítomnosti Petra Pellegriniho padli slová, podľa ktorých ak Kiska nebude súhlasiť s menovaním, vojna proti nemu sa začne odznova. „V prípade jeho menovania sa situácia vo vzťahu ku mne utlmí na všetkých frontoch a úrovniach.“ Fico ho podľa neho prostredníctvom vyšetrovateľa Hrušovského a na pokyn prokurátora Javorského šikanuje.

"Predseda vlády Peter Pellegrini sa nikdy verejne nevyjadroval a ani sa nebude verejne vyjadrovať o obsahu súkromných rozhovorov ústavných činiteľov. P. Pellegrini však kategoricky odmieta, že by v jeho prítomnosť malo dôjsť k akémukoľvek vydieraniu, ako o tom hovoril A. Kiska," uviedla pre Topky hovorkyňa Úradu vlády Patrícia Macíková.

Kiska bude zrejme obvinený

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Odmietli sme to. Nikdy som sa nedal a ani sa nedám vydierať. Nikdy sa nenechám zastrašiť. Ficovi som odkázal, že ho za sudcu nevymenujem. A toto moje rozhodnutie platí aj potom, čo polícia začala stíhať konateľa mojej spoločnosti.“ Kiska hovorí, že do poslednej chvíle neveril, že polícia stíhanie začne. „Keď som povedal manželke doma, že mi hrozí trest odňatia slobody 7-12 rokov. Dcéra plakala dva dni, manželka sa rozklepala.“ Kiskovým právnikom bude Daniel Lipšic. „Z odôvodnenia uznesenia to vyplýva, že bude Kiska obvinený,“ tvrdí Lipšic.

Kiska sa nenechá zastrašiť ani vydierať

Prezident reagoval na obvinenie v stredu na Facebooku. „Vydierať a zastrašiť sa nenechám, viac vám k tomu poviem vo štvrtok,“ uviedol. Prezident obvinený nie je, kým je vo funkcii, nie je to možné. Kiska už v stredu avizoval, že sa k celému prípadu vyjadrí po spomienke na Jána a Martinu. „Dňa 13. februára 2019 vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil jednu osobu z daňového trestného činu,“ uviedli z komunikačného oddelenia policajného prezídia. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ doplnili.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Policajti tiež pripomenuli, že 9. júla 2018 prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove v zmysle Trestného poriadku „vydal záväzný pokyn vyšetrovateľke vo veci daňového podvodu vydať uznesenie o začatí trestného stíhania a následne vydať uznesenie o spojení veci s trestnou vecou zločinu daňového podvodu, začatého dňa 10. januára 2018 uznesením vyšetrovateľa“. Obvinenie sa má týkať uplatnenia neoprávnenej vratky DPH vo výške 146-tisíc eur. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal.

Vratka nebola nikdy vyplatená, už len jej samotné uplatnenie je podľa polície trestný čin. Firma vo veci zaplatila aj pokutu, ale polícia prípad prirovnáva k Ladislavovi Bašternákovi a hovorí, že sa na to nevzťahuje účinná ľútosť. V Smere Kisku neoznačia inak ako daňový podvodník. Včera to na svojej tlačovej besede zopakoval aj Robert Fico. „Andrej Kiska je volebný podvodník, daňový podvodník aj pozemkový podvodník,“ uviedol včera. 

Fico odmieta obvinenia o vydieraní

Predseda strany Smer-SD Robert Fico odmieta obvinenia prezidenta Andreja Kisku o tom, že sa prezidentovi vyhrážal. Fico tiež uviedol, že naopak prezident Kiska ovplyvňoval orgány činné v trestnom konaní, keď sa informoval o prípade svojej spoločnosti KTAG. Fico navyše očakáva od prokuratúry alebo polície, že vyvrátia tvrdenia prezidenta o ich účelovom zneužití predsedom alebo stranou Smer.

"Ja som netušil o tom, že bude vznesené nejaké obvinenie, ani ma to nezaujíma. Rozhodli o tom orgány činné v trestnom konaní a nie Fico," povedal. Prezident Andrej Kiska dnes na vlastnom tlačovom brífingu uviedol, že obvinenie konateľa firmy KTAG je pomstou za to, že nesúhlasil s vymenovaním Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu SR. Fico tieto vyjadrenia poprel a povedal, že v prípade, že má prezident Kiska nejaké informácie, má ich odstúpiť polícii.

Prezident Kiska vyhlásil, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ja sa musím k tomuto prípadu vyjadrovať, pretože som si myslel, že prezidentské voľby boli v roku 2014 férové. Svoju vtedajšiu prehru som prijal a ponúkol som pánovi Kiskovi spoluprácu. Naopak, voľby neboli férové. Pán Kiska si chcel dať náklady na ne preplatiť od daňových poplatníkov. Jeho firma neskôr pýtala vratky na DPH. Teraz pán Kiska obviňuje mňa," doplnil.

"Očakávam, že polícia a prokuratúra sa voči týmto nezmyselným výrokom o ich účelovom využití stranou Smer alebo mojou osobou ohradí, pretože to nie je pravda. Ja nemám žiaden vplyv na ich prácu," dodal. Fico tiež na tlačovom brífingu spomenul údajný telefonát medzi ním a Antoninom V., ktorý podľa médií zachytila talianska prokuratúra. Podľa neho to bolo iba účelové nezmyselné obvinenie, aby sa prekryl škandál prezidenta.

"Talianska prokuratúra potvrdila, že takéto informácie nemá a ak by ich aj mali, určite by ich neposkytli novinárom. Takže očakávam veľké ospravedlnenie za tie obvinenia na moju osobu," ozrejmil Fico.

Prezident Andrej Kiska dnes na vlastnom tlačovom brífingu uviedol, že obvinenie konateľa firmy KTAG je pomstou za to, že nesúhlasil s vymenovaním Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu SR. Kiska podľa vlastných slov dlho zvažoval, či bude na obvinenia reagovať, ale podľa neho je nemysliteľné, aby sa zneužívala moc na diskreditovanie politických oponentov. Kiska tiež doplnil, že sprostredkovane sa mu Robert Fico vyhrážal, že v prípade jeho nevymenovania bude mať jeho daňová kauza ďalšie následky. Obvineného konateľa bude právne zastupovať bývalý minister vnútra Daniel Lipšic.

Prezident Kiska vyhlásil, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Informáciu o obvinení konateľa spoločnosti KTAG priniesol spravodajský portál Denníka N, ktorému to potvrdila polícia. "Dňa 9. júla 2018 prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove v zmysle Trestného poriadku vydal záväzný pokyn vyšetrovateľke vo veci daňového podvodu vydať uznesenie o začatí trestného stíhania a následne vydať uznesenie o spojení veci s trestnou vecou zločinu daňového podvodu. Dňa 13. februára 2019 vyšetrovateľ finančnej polície NAKA obvinil jednu osobu za daňový trestný čin. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ vyhlásilo policajné prezídium. Obvinený je podľa informácií Denníka N konateľ firmy KTAG Eduard K. Druhý konateľ firmy a Kiskov brat Jaroslav obvinený nie je. V čase, keď sa podľa polície stal trestný čin, bol konateľom aj Andrej Kiska.

Stíhanie sa týka toho, že si KTAG od štátu vypýtala neoprávnenú vratku DPH vo výške 146-tisíc eur. Vratka nebola nikdy vyplatená, už len jej samotné uplatnenie je však podľa polície trestný čin. Firma vo veci zaplatila aj pokutu, ale polícia prípad prirovnáva k Ladislavovi Bašternákovi a hovorí, že sa na to nevzťahuje účinná ľútosť.

Bugára nebaví robiť policajta medzi činiteľmi

Predsedu Mosta-Híd a podpredsedu Národnej rady SR Bélu Bugára už prestáva baviť, že vždy, keď sa dvaja ústavní činitelia hádajú, má byť on ten, kto to má vysvetľovať a urovnávať. Reagoval tak na informácie o údajnom vydieraní prezidenta Andreja Kisku expremiérom a šéfom Smeru-SD Robertom Ficom.

"S pánom prezidentom som mal nejeden telefonický aj osobný rozhovor medzi štyrmi očami. Nielen teraz, ale aj pri veľmi vážnych udalostiach v našej krajine. Obsah týchto rozhovorov však považujem za dôverný, preto o nich na verejnosti nikdy nebudem rozprávať," uviedol s tým, že dvojicu ústavných činiteľov tvoria dospelí ľudia, ktorí by svoje vzájomné spory mali vedieť vyriešiť civilizovane a sami. 

Kiska v piatok povedal, že trestné stíhanie konateľa spoločnosti KTAG je Ficovou pomstou za to, že ho Kiska nevymenuje za predsedu ústavného súdu, a teda mu odmietol politický dôchodok na ústavnom súde. Z návrhu obvinenia je podľa Kisku zrejmé, že po skončení sa prezidentského mandátu bude obvinený aj on. Zdôraznil však, že sa nenechá zastrašiť ani vydierať a bude sa brániť.

Kiska naznačil, že Fico na boj proti nemu zneužil verejné inštitúcie. O vyhrážkach podľa prezidenta vedeli aj podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Bugár mal Kiskovi odovzdať Ficov odkaz, že bude kandidovať a že ho buď vymenuje za predsedu ÚS, alebo boj proti nemu bude pokračovať. Pellegriniho o tom informoval Kiska, bol aj pri niekoľkých stretnutiach s Ficom.

Prezident tiež upozornil na to, že od decembra sa Fico zdržal akýchkoľvek osobných útokov. Potvrdil, že Ficovi odkázal, že ho za ústavného sudcu nevymenuje, naposledy 18. januára. Fico odmietol obvinenia z ovplyvňovania polície a prokuratúry. Tvrdí, že ani netušil, že bude vznesené obvinenie voči konateľovi spoločnosti KTAG. Kisku označil za podvodníka a klamára.

"Obviniť ústavného činiteľa SR, poslanca Národnej rady SR a predsedu najsilnejšej politickej strany, že má na špagátiku políciu, prokuratúru a že tieto inštitúcie na povel, na telefonát, v priebehu 24 hodín spustia proces obvinenia konkrétnej osoby, to je silná káva," uviedol Fico. Očakáva od orgánov činných v trestnom konaní, že sa k tomuto obvineniu vyjadria a že ho odmietnu. 

K samotnému trestnému oznámeniu Kiska povedal, že by nikdy nedal do nákladov firmy niečo, čo by nebolo spojené s jej budúcimi výnosmi. Rešpektuje však, že má finančná správa iný názor a náklad neuznala.

V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

Viac o téme: Robert FicoAndrej KiskaKTAG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu