Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vláda ani po troch rokoch nevie využívať eurofondy v školstve, tvrdí Gröhling

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Slovensko čerpá iba 4,39 percenta zo sumy z eurofondov určenej na vzdelávanie v rámci operačného programu Ľudské zdroje. Povedal to poslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

Podľa neho je vláda nekompetentná využívať eurofondy a rozvíjať slovenské školstvo. „Všetci vedia, že v školstve máme nedostatok financií, ktoré môžeme cez eurofondy dohnať. Prečo to vláda skoro vôbec nerobí?" pýta sa Gröhling.

„Program Ľudské zdroje má v podstate za cieľ investovať do ľudí, rozvíjať ich schopnosti a pomôcť, aby sa lepšie zamestnali. Jeho cieľovými skupinami sú aj školy, žiaci, študenti, rodičia a učitelia a takmer nič sa pre tieto skupiny nespravilo,“ vysvetlil opozičný poslanec v stanovisku, ktoré poskytol hovorca SaS Róbert Buček. Gröhling dodal, že v troch oblastiach v rámci vzdelávania sme na Slovensku dosiahli nulu. "Konkrétne ide o celoživotné vzdelávanie, zlepšovanie profesijných schopností učiteľov a aktivity zamerané na zlepšenie zručností a zvýšenie gramotnosti," povedal.

Podľa Gröhlinga by sa u učiteľov mal program zamerať na nové metódy učenia, aktualizáciu vedomostí či narábanie s digitálnymi technológiami. „U mladých ľudí by sme sa mali zamerať najmä na rozvoj čitateľskej gramotnosti, kritického myslenia či finančnej gramotnosti," uviedol opozičný poslanec.

Viac o téme: VládaŠkolstvoSaSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu