Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Remišová: Prídeme o sto miliónov eur, nominanti SNS na rezorte školstva nevedia riadiť eurofondy

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Slovensko príde podľa údajov z ministerstva financií o 100 miliónov eur len preto, že nominanti Slovenskej národnej strany (SNS) na ministerstve školstva vyrobili škandál a nevedia riadiť eurofondy. Povedala to na dnešnej tlačovej besede predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová.

"Pred rokom a pol bol na ministerstve školstva eurofondový škandál a odstúpiť musel minister Peter Plavčan. Na post ministerky nastúpila Martina Lubyová, ktorá eurofondy nerieši a prenáša ich na občanov. Hovoríme o najväčšom fiasku v spravovaní eurofondov v histórií Slovenska," povedala Remišová.

Z eurofondov malo v najbližšom období natiecť do vedy a výskumu 600 miliónov eur. Podľa Remišovej sa uzavreli zmluvy na projekty v sume 166 miliónov eur s pochybnými firmami, ktoré sa nikdy nevenovali vede ani výskumu. "Z firiem, na ktoré sme upozorňovali my aj médiá, odstúpili od zmlúv tri. Ostatné majú platné zmluvy," uviedla opozičná poslankyňa.

Ministerstvo školstva má podľa Remišovej podpísané zmluvy na osem percent dostupných prostriedkov z eurofondov, kým v Českej republike to je 76 percent. "Minulý rok sme vracali 27 miliónov eur, teraz to bude asi 100 miliónov eur," vysvetlila a dodala, že presná suma bude známa po 31. decembri.

Hnutie OĽaNO bude v januári žiadať od ministerstva školstva presné zúčtovanie. Remišová nevylúčila, že za tak veľké zlyhanie v rezorte školstva budú iniciovať odstúpenie ministerky školstva.

Viac o téme: ŠkolstvoEurofondySNSVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu