Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pellegrinimu začína prihárať: Z víkendového stretnutia s Lajčákom nič nebolo, premiér ale naďalej dúfa

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Po tom, čo parlament schválil nesúhlasné uznesenie ku globálnemu paktu OSN o migrácii, podal v piatok minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák demisiu. Napriek tomu, že ju doručil prezidentovi, premiér Peter Pellegrini avizoval, že jeho víkendový program bude zahŕňať aj osobné presviedčanie Lajčáka k tomu, aby na svojom poste zotrval. V nedeľu však priznal, že k tomu nedošlo.

Dvojica sa spojila len telefonicky. Oficiálne stretnutie ich čaká v pondelok. Pellegrini uviedol, že dúfa, že sa mu podarí presvedčiť Lajčáka, aby povýšil záujmy Slovenska nad svoje vlastné názory v otázke globálneho kompaktu z dielne Organizácie Spojených národov. K demisii sa vyjadril v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Miroslav Lajčák.
Zobraziť galériu (4)
Miroslav Lajčák.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Telefonovali sme spolu a v pondelok budeme mať oficiálne stretnutie. Dúfam, že pán Lajčák svoju demisiu prehodnotí, pretože pred Slovenskom stoja ďalšie výzvy. Budeme predsedať napríklad významným inštitúciám a toto sú dôvody na to, aby pán minister povýšil záujmy krajiny, nad svoje vlastné," doplnil Pellegrini.

Koniec Lajčáka vo vláde: Čo sa teraz bude diať? Pellegrini a Kiska vstupujú do hry

Miroslav Lajčák už podal oficiálnu demisiu prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Rozhodol sa rezignovať po tom, ako Národná rada SR prijala ešte vo štvrtok uznesenie o nesúhlase s globálnym kompaktom Organizácie spojených národov o migrácii. V súvislosti s možným nástupcom Lajčáka sa spomína meno predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Premiér Pellegrini nechcel tieto medializované informácie komentovať, uviedol iba, že v súčasnosti vo vláde SR nie je žiadne voľné miesto ministra.

Krajniak v tom má jasno: Nebudem plakať nad odchodom Lajčáka, mal odísť už dávno

Premiér Pellegrini v relácii uviedol aj to, že Slovenská republika nikdy neodbočí v zahraničnopolitickej orientácii z členstva v Európskej únii, či Severoatlantickej aliancii (NATO). Podľa jeho slov môžu mať niektorí politici svoje vlastné názory, ale dôležitý je oficiálny pro-západný postoj Slovenska. Pellegrini reagoval aj na stiahnutie Bezpečnostnej či Obrannej stratégie v Národnej rade SR.

Podľa neho sa s týmto musí parlament vysporiadať, pretože tieto dokumenty schválila vláda SR a nemôžu sa stratiť. "Ani na obrane nemôžeme pokračovať v istých záležitostiach, pokým nebudú tieto dokumenty odobrené parlamentom. Samozrejme Národná rada SR môže meniť obsah, ak má k nemu nejaké pripomienky, ale musí sa s tým vysporiadať," povedal Pellegrini.

"Rozhodujúci je oficiálny postoj Slovenska a ten je jasne pro-západný. Samozrejme, že Slovenská republika musí mať štandardné vzťahy aj s Ruskou federáciou alebo Čínou, ale nikdy tieto vzťahy nesmú prevýšiť naše členstvo v Európskej únii, či Severoatlantickej aliancii. Z pohľadu rozlohy našej krajiny musíme byť súčasťou týchto zoskupení, pretože sú pre nás jednoducho kľúčové," povedal premiér.

Je hlúpe neísť do Marrákešu a tváriť sa, že problém nie je

Ak sa Slovensko desiatky rokov snažilo o to, aby bolo za najvýznamnejšími rokovacími stolmi sveta, je hlúpe ostávať doma a tváriť sa, že problém neexistuje. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Poliačik (nezaradený) na margo neochoty vlády a parlamentu vyslať zástupcu Slovenska na konferenciu ku Globálnemu paktu OSN o migrácii v Marrákeši.

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Poliačik tvrdí, že ak sa má Slovensko hlásiť k zodpovednému správaniu v rámci celého sveta a k podpore i posilňovaniu EÚ a NATO, malo by sa zúčastniť rokovania v Marrákeši. "Malo by priniesť za rokovací stôl svoje výhrady a nachádzať partnerov i spojencov, vďaka ktorým by sme výhrady mohli nechať zapracovať do finálneho textu," povedal Poliačik. V súvislosti s diskusiou, či by prítomnosť zástupcu Slovenska v Marrákeši znamenala súhlas s Globálnym paktom OSN o migrácii, uviedol, že si nepamätá jediné stretnutie štátnikov na najvyššej úrovni, kde by samotná účasť znamenala automaticky súhlas. "Mám už možnosť poznať obsah analýzy ministerstva zahraničných vecí, ktorá konštatuje to isté," podotkol.

Poslanec NR SR Martin Klus (SaS) upozorňuje, že hoci globálny rámec nie je záväzným, je takzvanou mäkkou mocou. V pakte je podľa neho viacero vecí, ktoré sú problematické pre Slovensko. Ako spresnil, v preambule sa píše o migrácii ako o pozitívnej veci, zdroji prosperity, inovácií, udržateľného rozvoja v globalizovanom svete a tieto pozitívne vplyvy možno optimalizovať zlepšením riadenia migrácie. "My si nemyslíme, že migrácia je za každých okolností len pozitívna vec. Negatívnu skúsenosť, ktorú máme v rokoch 2015 a 2016, nemožno opomínať," skonštatoval. 

Martin Klus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Problémom podľa neho je aj pasáž o tom, že akákoľvek pomoc migrantom nesmie byť kriminalizovaná. "Príde mi to ako šialenstvo. Pod takouto pomocou sa vydávajú ľudia, ktorí sú ochotní nasadiť matky a deti do gumených člnov a poslať ich na Stredozemné more," povedal Klus. Preambula podľa Poliačika hovorí o tom, že ak sa migrácia dokáže zvládnuť, regulovať a dostane základný legislatívny i ľudsko-právny rámec, tak môže byť podstatne prínosnejšia ako v súčasnosti. 

"To, že sa v nej vyjadruje názor, že by nemali byť kriminalizovaní ľudia, ktorí migrantom pomáhajú, sa oveľa viac týka činnosti ľudsko-právnych aktivistov a ľudí priamo v krajinách, kam migranti prichádzajú, ako prevádzačov," podotkol poslanec. Ak by sa rozhodol zúčastniť konferencie v Marrákeši prezident SR Andrej Kiska, podľa Klusa by to bolo jeho rozhodnutie, ktorým by sa však mohli priepasti v rámci konsenzu v zahraničnej politike ešte prehĺbiť. Lepšie riešenie vidí v písomných pripomienkach.

Viac o téme: DemisiaPeter PellegriniMiroslav LajčákGlobálny pakt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu