Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Spojenci sa zhodli, Rusko porušuje zmluvu INF z čias studenej vojny: Hrozia odstúpením

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia (NATO) v utorok vyhlásila, že je "na Rusku", aby zachránilo Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Informovali o tom agentúry AFP a AP.

"Vyzývame Rusko, aby sa urýchlene vrátilo k úplnému a overiteľnému dodržiavaniu. Teraz je na Rusku, aby sa zachovala zmluva INF," uviedli ministri zahraničných vecí z 29-člennej Aliancie v spoločnom vyhlásení po rokovaniach v Bruseli. Spojenci sa zhodli na tom, že Rusko porušuje túto zmluvu. Ministri vo vyhlásení uviedli, že "pevne podporujú zistenie Spojených štátov, že Rusko závažne porušuje svoje záväzky", čo sa týka zmluvy INF.

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo vyhlásil, že "ak sa Rusko nevráti k úplnému a overiteľnému plneniu" zmluvy, USA pozastavia o 60 dní dodržiavanie svojich záväzkov v rámci tejto zmluvy. 

Zmluva podpísaná Moskvou a Washingtonom v roku 1987 zakazuje obom stranám používanie rakiet vybavených jadrovými hlavicami s doletom od 500 do 5500 kilometrov. Zmluva, ktorá znižuje riziko jadrového útoku, sa stala súčasťou bezpečnostnej architektúry Európy, v posledných mesiacoch je však dôvodom napätia medzi Ruskom a Spojenými štátmi, za ktorými stojí aj Severoatlantická aliancia.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok odsúdil prístup Moskvy a naznačil, že súčasná patová situácia je "neprijateľná". Upozornil, že Aliancia má obavy v súvislosti s novou ruskou raketou Novator 9M729, známou aj pod skratkou SSC-8. "Taká situácia, aká panuje teraz, nemôže pokračovať. Spojenci musia prediskutovať, ako sa s ňou vyrovnať," uviedol Stoltenberg pred novinármi.

Moskva v marci tohto roku predstavila raketu Novator 9M729, ktorá má dolet pod 500 kilometrov, je však mobilná a môže teda obísť obmedzenie o 500-kilometrovej vzdialenosti. USA v tejto súvislosti tvrdia, že ruská raketa je porušením INF, a hrozia odstúpením od vyše tridsať rokov platnej bezpečnostnej zmluvy. Moskva však popiera akékoľvek porušenie ustanovení INF.

Viac o téme: ZmluvaRuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu