Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo chce zastaviť staré exekúcie: Vymáhať dlhy od vás však budú môcť ďalej

Minister spravodlivosti Gábor Gál.
Minister spravodlivosti Gábor Gál. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Návrh zákona z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý zastaví exekúcie staršie ako päť rokov, sa dotkne približne milióna spisov. Uviedol to šéf rezortu spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) s tým, že veritelia budú môcť dlžoby vymáhať novými podaniami.

Tie pôjdu už novým systémom, keď sa všetkými exekučnými konaniami zaoberá Okresný súd Banská Bystrica. Gál neočakáva, že na tento súd pribudne milión nových podnetov, preto podľa jeho slov preťaženie súdu nehrozí. V súčasnosti je na Slovensku približne 3,7 milióna exekučných spisov, pričom približne štvrtina z nich je staršia ako päť rokov. V týchto konaniach sa podľa rezortu spravodlivosti nič reálne nevymáha, iba sa zvyšujú finančné náklady spojené s úkonmi exekútorov.

"Každá exekúcia, ktorá je staršia ako päť rokov, sa automaticky zastaví. Budú nejaké výnimky, ale to bude presne definované. Veritelia budú môcť svoje financie vymáhať aj naďalej, pretože pohľadávka nezanikne, len zastavíme staré konanie. Ak títo veritelia budú mať záujem, môžu podať nové podnety, ale elektronicky a priamo do Banskej Bystrice," uviedol Gál.

Minister doplnil, že samotný legislatívny proces by mohol byť ukončený približne na jar budúceho roka. Gál si nemyslí, že by nové podania spôsobili kolaps banskobystrického okresného súdu, pretože podľa jeho slov, nepodajú nové návrhy všetci veritelia. "Nemyslím si, že tých podaní bude veľmi veľa, pretože je tam požiadavka zaplatenia poplatku a niektorí veritelia veľmi dobre vedia, že ich pohľadávky sú nedobytné," doplnil Gál.

Štátne inštitúcie, ako napríklad Sociálna poisťovňa, zdravotná poisťovňa či daňový úrad podľa ministra vítajú takéto opatrenie, pretože im ubudne agenda. "Tieto inštitúcie musia za exekučné spisy platiť, a rozprávame sa o desaťtisícoch spisov na jednotlivých inštitúciách, čo rozhodne nie je lacná záležitosť," spresnil minister. Rezort spravodlivosti zatiaľ nemá spravený finančný odhad, o akú čiastku prídu štátne podniky.

Systém nových podaní exekučných konaní zaviedla do praxe ešte jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská. Novela platí od 1. apríla 2017, pričom sa exekučná agenda presunula na Okresný súd v Banskej Bystrici. Na Slovensku je v súčasnosti stále približne 3,7 milióna exekučných spisov.

Viac o téme: SúdyExekúcieGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu