Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Danko vyzýva opozíciu, aby sa ospravedlnila zamestnancom Kancelárie NR SR

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci prísnejšie opatrenia Kancelárie Národnej rady SR, ktoré slúžili na ich ochranu, zneužili na politický marketing, a dnes, keď prišlo poslancom viac ako 70 kontaminovaných listov, sa ukazuje dôležitosť týchto opatrení. Uvádza to predseda NR SR Andrej Danko v tlačovej správe, ktorú poskytol jeho hovorca Tomáš Kostelník. Danko sa po doručení kontaminovanej zásielky poslancom naprieč politickým spektrom vrátil k údajnej kauze čítania listov na pôde parlamentu.

„Vymyslená kauza čítania listov bola účelovo zneužitá na pokus o poškodenie dobrého mena Kancelárie Národnej rady a jej zamestnancov. Podstatou tejto kauzy bol jednoznačne len nekalý politický marketing. Práve dnes, keď prišlo poslancom viac ako 70 kontaminovaných listov sa ukazuje dôležitosť opatrení, ktoré sme zaviedli. A to nielen na ochranu poslancov, ale aj zamestnancov, ktorí s poštou robia,“ reaguje Danko, ktorý zároveň vyzýva daných poslancov, aby sa ospravedlnili najmä zamestnancom parlamentu. 

„Zamestnanci boli niekoľko týždňov pod veľkým politickým aj mediálnym tlakom, a to úplne neodôvodnene, iba si svedomito plnili svoje pracovné povinnosti. Preto im okrem veľkej vďaky patrí aj ospravedlnenie,“ vyzval kritikov zavedených opatrení v NR SR predseda Danko. Na adresy poslancov NR SR naprieč politickým spektrom boli doručené kontaminované zásielky. Informovali o tom z Komunikačného odboru Kancelárie NR SR s tým, že na základe kontroly listových zásielok pracovníčky Kancelárie NR SR zachytili viac ako 70 listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky. 

Všetky zásielky boli zachytené a v rámci postupov ich Kancelária NR SR postúpila policajným a záchranným zložkám. Priestory boli okamžite dekontaminované. „Aj tento prípad ukazuje na potrebu zvýšených kontrol doručovaných zásielok. Opatrenia, ktoré sme v minulosti prijali, sa ukazujú ako správne a opodstatnené,“ uviedol k prípadu vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan. Zároveň dodal, že chemický rozbor látky zatiaľ nie je známy.

Podpredsedníčka parlamentu za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová si v súvislosti s kontaminovanou zásielkou myslí, že medzi spoločnosťou a politikmi nastala polarizácia, o ktorú sa pričinil Andrej Danko. "Môže však ísť aj o nevydarený žart. Do úvahy však pripadá aj možnosť, že ide o nevydarené PR vedenia parlamentu, ktoré presadilo otváranie listových zásielok poslancov. Keby som bola politikom ako je Andrej Danko, ktorý prikázal otvárať listy poslancov, vďaka čomu vznikla obrovská kauza, a chcela by som si prikloniť verejnú mienku na svoju stranu, možno by mi skrsla v hlave myšlienka takéhoto ťarbavého PR. Andrej Danko zareagoval presne v zmysle tejto alternatívy. Veríme, že odpoveď nám dajú orgány činné v trestnom konaní," uviedla.

Podľa lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča si Danko pripisuje zásluhy, ktoré mu nijako neprináležia. "Kapitán Danko to má, ako zvyčajne, v hlavičke poriadne pomiešané. To, že kancelária národnej rady zachytila podozrivé zásielky, z ktorých sa sypal prášok, absolútne nesúvisí s tým, že pred rokom prikázal otvárať, čítať listy opozičných poslancov a zisťovať, či sa v nich nenachádza neslušné slovo. Kapitán si preto, ako zvyčajne, opäť prisudzuje zásluhy, ktoré mu nijako neprináležia," uviedol Matovič.

Viac o téme: ListyPoslanciOpozíciaNR SRAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu