Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mária Kolíková odchádza z postu štátnej tajomníčky: Nahradí ju Edita Pfundter

Edita Pfundtner
Edita Pfundtner (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Doterajšiu štátnu tajomníčku Ministerstva spravodlivosti SR Máriu Kolíkovú nahradí Edita Pfundtner. Rozhodla o tom vláda na dnešnom rokovaní na odporúčanie ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd). Kolíkova v utorok požiadala o uvoľnenie z funkcie, čo minister Gál označil za vhodný krok, pretože sám plánoval Kolíkovú odvolať. Podľa jeho stanoviska by ich vzájomné rozpory bránili napĺňaniu Programového vyhlásenia vlády SR. Pfundtner doteraz pôsobila ako poslankyňa Národnej rady SR za stranu Most-Híd.

Ministerstvo spravodlivosti SR akceptuje žiadosť Márie Kolíkovej o uvoľnenie z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva. „Tento krok sa zhoduje so zámerom ministra odvolať ju z tejto pozície. Rozdielne názory na vedenie ministerstva by v budúcnosti mohli byť prekážkou realizácie úloh, ktoré stoja pred ministerstvom pri plnení programového vyhlásenia vlády,“ uviedol v utorok rezort spravodlivosti. Odchod Kolíkovej zhodnotil aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pred dnešným rokovaním vlády, pričom pripomenul, že personálna nominácia novej štátnej tajomníčky je plne v kompetencii ministra Gála. „Ide o personálnu nomináciu ministra spravodlivosti a ja ju budem rešpektovať,“ povedal Pellegrini.

Edita Pfundtner ukončila Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1997, neskôr pôsobila ako advokátka a v komunálnej politike. V rokoch 2010 až 2012 bola podpredsedníčkou Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.

Editu Pfundnter by mal v parlamente nahradiť István Vavrek

Poslankyňu Národnej rady SR za Most-Híd Editu Pfundtner by mal nahradiť v parlamente István Vavrek. Potvrdil to predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. Pfundtner z parlamentu odchádza preto, že od štvrtka (23.8.) nastupuje na post štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Nahradí doterajšiu rezortnú dvojku Máriu Kolíkovú.

Kolíková, ktorá mala na starosti najmä veľký projekt auditu justície, požiadala o uvoľnenie z funkcie po tom, ako sa s novým šéfom rezortu názorovo rozišla. Nasleduje tak bývalú ministerku Luciu Žitňanskú (Most-Híd), ktorá vládu opustila v marci po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Viac o téme: Štátna tajomníčkaEdita PfundtnerMinisterstvo spravodlivostiMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu