Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Danko cítil zadosťučinenie, keď mohol vykázať kotlebovcov počas Kiskovho prejavu

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko cítil zadosťučinenie, keď podľa ním presadeného Rokovacieho poriadku, mohol vykázať zo sály poslancov za Ľudovú stranu Naše Slovensko počas prejavu prezidenta Andreja Kisku. Ako pripomenul Danko v rozhovore pre agentúru SITA, Andrej Kiska nepodpísal novelu Rokovacieho poriadku.

„Ale keď čítal správu o stave republiky v júni v parlamente a kotlebovci vytiahli vizuálne pomôcky a hanlivo na neho kričali, mal som možnosť novým Rokovacím poriadkom schôdzu prerušiť a poslancov vykázať. To sa dialo aj pred dvoma rokmi a robil mi to Igor Matovič, ale verím že aj Matovič pochopil, aké je to nebezpečenstvo, keď ľudia takto konajú,“ vyhlásil Danko.

Impulz na zmenu Rokovacieho poriadku vznikol podľa Danka aj tým, že poslankyňa za SaS v sále jedla Horalku, čo je neprijateľné v každom parlamente. „Z toho vznikla posmešná veta o horalkovom zákone zapchávajúcom ústa. To vôbec nie je pravda. Dnes od nás Rokovací poriadok ako vzor berú Česi. Predseda nemeckého parlamentu mi povedal, že sme v mnohom inšpirujúci. Máme moderný, kultúrny Rokovací poriadok, ktorý prispel ku kultúre a efektivite rokovania NR SR,“ konštatoval Danko s tým, že opozícia má zabezpečenú najväčšiu minutáž. Teda sú v ňom zakotvené demokratické mechanizmy. „Nemáme v ňom diktátorské mechanizmy,“ uviedol.

Napríklad v Rakúsku podľa Danka nie je možné, aby sa do pléna parlamentu dostal opozičný návrh, čo je u nás normálna vec. „Žiaľ, poslanci to zneužívajú a podávajú viackrát počas jedného volebného obdobia ten istý zákon. Predkladajú hlúposti ako Boris Kollár exekučnú amnestiu. Je to nevykonateľný, hlúpy, nepripravený zákon podávaný len kvôli politickej demagógii,“ vyhlásil Danko, podľa ktorého exekúcie sa musia riešiť zodpovedne. „V Rakúsku by sa taký zákon nedostal do pléna,“ dodal.

Viac o téme: KotlebovciAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu