Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vrcholné inštitúcie justície sa zhodli na spôsobe voľby ústavných sudcov

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Zhodu o budúcej podobe zákona k voľbe ústavných sudcov priniesla štvrtková diskusia ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) s predsedníčkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou, predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou a predsedníčkou Súdnej rady SR Lenkou Praženkovou na pôde rezortu spravodlivosti. Informovala o tom jeho hovorkyňa Zuzana Drobová s tým, že všetky štyri vrcholné inštitúcie justície jednotne súhlasili s tou istou alternatívou návrhu zákona.

"Zmeny vo výbere ústavných sudcov sú od začiatku pôsobenia Gábora Gála ako ministra spravodlivosti jeho absolútnou prioritou," uviedla Drobová, podľa ktorej minister od začiatku medzirezortného pripomienkového konania zákona komunikuje s odborníkmi z rezortu, ale aj s opozíciou a hľadá možnosti, ako pripraviť kompromisný návrh.

Navrhované zmeny sú podľa rezortu "výrazným zlepšením oproti súčasnému stavu". Ide napríklad o zvýšenie kvóra potrebného na zvolenie kandidátov na ústavných sudcov v parlamente z jednoduchej na nadpolovičnú väčšinu všetkých poslancov (z 39 na 76), podmienku bezúhonnosti a morálnej integrity kandidáta či motivačný list kandidáta.

Medzi ďalšie patria účasť prezidenta SR alebo jeho zástupcu na pôde ústavnoprávneho výboru, otázky pre kandidátov zasielané verejnosťou či zavedenie odvolateľnosti ústavných sudcov na základe disciplinárneho rozhodnutia Ústavného súdu. Hovorkyňa MS informovala aj o štvrtkovom rozporovom konaní, na ktorom sa minister spravodlivosti stretol so zástupcami skupiny 38 právnikov, ktorí v máji predstavili svoju vlastnú víziu zmien. "Spoločne sa dokázali konštruktívne zhodnúť na niekoľkých ich úpravách pôvodného návrhu rezortu spravodlivosti, ktoré minister akceptoval," uzavrela Drobová.

Minister Gál chce presadiť nové pravidlá výberu ústavných sudcov, podľa ktorých by sa už mohli vyberať noví ústavní sudcovia. Po stredajšom (8.8.) stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom potvrdil, že chce, aby sa návrhom na zmenu výberu ústavných sudcov zaoberala tento mesiac vláda a v septembri parlament.

Viac o téme: Gábor GálVoľba sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu