Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

HISTORICKÉ ROZHODNUTIE Slovensko budú chrániť americké F-16

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: at)

BRATISLAVA - Veľká sága výberu nových stíhačiek sa končí! Vláda na dnešnej schôdzi schválila najväčší armádny nákup v histórii. Americké stroje F-16 uprednostnila pred švédskymi Gripenmi.

Informovalo o tom ministerstvo obrany v tlačovej správy. „Na základe dôkladných analýz sme vybrali to najlepšie riešenie, pretože ide o špičkové moderné stroje, ktoré z hľadiska ceny, kvality a spôsobilostí, ako aj toho, čo si môžeme ako krajina dovoliť, nemajú konkurenciu,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. 

Zavážilo vraj aj to, že americká ponuka je pripravená na podpis, pričom švédska strana vraj trvala na rokovaní detailov po prijatí rozhodnutia vlády. Americká ponuka vraj výhodnejšia z hľadiska všetkých parametrov, pričom v tejto súvislosti rezort odmietol špekulácie, že dôvodom výberu lietadiel F-16 sú neskoršie dodávky, a teda predlžovanie závislosti na ruskej techniky.

Koľko zaplatíme?

Rozhodnutie potvrdil premiér Peter Pellegrini na brífingu po vládnej schôdzi. „Vláda pred malou chvíľkou rozhodla o tom, že schvaľuje návrh ministerstva. Ekonomicky najvýhodnejšie aj technicky najlepším riešením je nákup 14-ich kusov F-16, ktoré budú patriť k najmodernejším F-16 na trhu," povedal.

Peter Pellegrini

Tvrdí, že obe ponuky sú tajné, povedal však, že za 14 kusov, výcvik pilotov, muníciu aj logistiku prevádzky stíhačiek Slovensko zaplatí 1,589 miliardy eur v nasledujúcich dvoch rokoch. Zároveň predseda vlády hovorí, že týmto rozhodnutím ukončili niekoľkoročné trápenie a diskusie.

„Odmietam lacné skratky, že sme mohli použiť tieto peniaze do iných rezortov," odkazuje Pellegrini. Zároveň tvrdí, že touto transkaciou sme dostali „naozaj vynikajúcu cenu". Nákup stíhačiek vraj pred odletom na samit NATO do Bruselu odobril aj prezident Andrej Kiska.

Hlava štátu následne potvrdila, že o tom, že vláda pravdepodobne schváli nákup F-16, bol oboznámený. „Podľa prezidenta, ktorý dnes v Bruseli vedie delegáciu Slovenska na summite NATO, je modernizácia ozbrojených síl nevyhnutná a potrebná, pričom zvolený postup musí byť transparentný," uviedol v stanovisku prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Reakcia OĽaNO 

„Lietadlo F-16 má omnoho väčší bojový potenciál, jeho schopnosti sú väčšie a myslím si, že to rozhodnutie, ktoré bolo prijaté, je správne, je podložené číslami," ocenil veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Ľubomír Svoboda. Podľa ministra obrany rezort posudzoval aj alternatívu, že by Slovensko nemalo stíhačky a ochranu jeho vzdušného priestoru by zabezpečoval iný štát.

„Čo sa týka použitia lietadiel F-16, je tam aj zabezpečenie podpory pozemných síl a v súčasnom období v Ozbrojených silách SR túto podporu nemáme a stíhačky F-16 toto dokážu zabezpečiť, kým pri stíhačkách Gripen by bolo potrebné zabezpečiť integráciu softvéru vrátanie prebíjania rakiet," vysvetlil.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) charakterizoval, že vláda sa priklonila k riešeniu, ktoré je ekonomicky efektívnejšie a ekonomicky výhodnejšie. „Pre mňa je veľmi podstatné, že ide o vzťah vláda – vláda, žiadni sprostredkovatelia," vyzdvihol. Podľa Kažimíra teraz budú nasledovať rokovania o finančných podmienkach splátkového nákupu s americkou stranou, pričom sa jeho rezort bude snažiť o maximalizáciu pozitívnych efektov a vyhnúť sa riziku kurzového posunu.

Vyhodené peniaze, odkazuje OĽaNO

Nákup však kritizovala opozičná strana OĽaNO. „Ľudia budú len ďalej platiť dane ako diví, len aby si páni vo vláde kúpoili zbytočne drahé hračky," povedal Eduard Heger. Obyčajní ľudia považujú tento nákup za vyhodené peniaze.

„Keby takto nakupovala vláda stíhačky za čias premiérky Radičovej, Fico, Pellegrini a ostatní by skákali po plafón, ako si to môže dovoliť bez toho, aby prebehla verejná diskusia," uviedol zas Gábor Grendel.

Hrdý Hoľko

„Som hrdý na to, že tím odborníkov na ministerstve obrany spolu s expertami z ozbrojených síl, vynaložili maximálne úsilie na to, aby odborne, profesionálne a s plnou zodpovednosťou posúdili jednotlivé ponuky. A spolu s Útvarom hodnota za peniaze spracovali odborný materiál, ktorý dnes vláda schválila. Prehlásenia tzv. nezávislých analytikov o tom, že mala prebehnúť odborná diskusia nepovažujem za korektné. Vojaci, ako užívatelia, poznajú potreby ozbrojených síl najlepšie,“ doplnil generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko.

Za americké stíhačky sa chystá hlasovať minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). Ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd) zas neprekážalo, že na preštudovanie materiálov mali členovia vlády iba niekoľko hodín. „Načo by som si čítal veci, ktorým vôbec nerozumiem?“ povedal.

Vyjadrenie ministra práce Richtera: 

Vyjadrenie ministerky zdravotníctva Kalavskej:

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) naopak podporí na stredajšom rokovaní vlády návrh Gajdoša. „Nechcem lamentovať, či to Slovenská republika potrebuje, alebo nie, to nie je moja úloha. No podľa materiálu, ktorý sme z rezortu obrany dostali, je variant, ktorý predkladajú, to znamená nákup amerických stíhačiek, výhodnejší," vysvetlil minister. 

Z dokumentu, ktorý včera Gajdoš predložil na Bezpečnostnej rade, vyplýva, že ministrovi sa ponuka vlády USA javí ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov, medzi ktorými sú samotný nákup lietadiel, munície, nákladov na výcvik na pilotov a pozemný personál či logistického zabezpečenia. Celkové finančné náklady po prepočte na zabezpečenie desaťročnej prevádzky oboch lietadiel sú podľa ministerstva približne rovnaké.

Vyjadrenie ministra hospodárstva Žigu:

Naď skritizoval Gajdošov materiál

Do samotného odporúčacieho dokumentu sa ale pustil bezpečnostný analytik Jaroslav Naď, ktorý mal v posledných mesiacoch s národniarmi viacero slovných prestreliek. „Ak na tomto robilo súčasné vedenie MOSR vyše dvoch rokov ako tvrdia, tak to je naozaj na plač. Úplná absurdita na úrovni slabšej bakalárskej práce," tvrdí.

Naď hovorí, že ide o pseudoanalýzu s tendenčným cieľom vyzdvihnúť výhody F16. Pýta sa aj na to, prečo sa o ponukách nediskutovalo verejne a odborne, ako to urobili v Česku v prípade Gripenov. Naďovi nesedí ani dvojdňové medzirezortné pripomienkovanie na dvojmiliardový nákup techniky na 30 - 40 rokov.

 „Ako je možné, že v dokumente Dlhodobý plan OSSR do 2030... je vyčlenených na tuto akvizíciu 1,1mld EUR a toto bude stáť vyše dvoch miliárd? Kde udělali soudruzi z SNS chybu?" pýta sa analytik.

Kritika od kresťanských demokratov

Rozhodnutie vlády o nákupe amerických stíhačiek F-16 Block 70/72 považuje mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) za mimoriadne neúctivé k občanom a budúcim generáciám.

„SNS a vláda hanebným spôsobom rozhoduje o mimoriadne dôležitých otázkach našej spoločnosti. Zásadné rozhodnutia, ktoré vytvárajú taký obrovský záväzok niečo platiť, nemôžu byť urobené takým pokútnym spôsobom, ako si to predstavuje SNS," uviedlo KDH vo svojom stanovisku.

Nehodnotí samotné stroje, „ale spôsob, ako celý nákup procesne prebehol". KDH považuje SNS za bezpečnostné riziko.

Škandalózny proces, odkazuje Dubéci

Proces výberu kritizuje aj Martin Dubéci z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. „Je to mimoriadne zvláštny až škandalózny proces," vyhlásil vo videu, zverejnenom na sociálnej sieti. Materiál, v ktorom minister obrany Peter Gajdoš (SNS) odporučil vláde nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72, zverejnili v utorok (10.7.) večer, vláda ho schválila v stredu napoludnie.

Dubéci pripomína, že ide o najväčší modernizačný nákup a verejnosť nedostala dosť času na vyjadrenie názoru. Nevie, v ktorej krajine sa to takto robí, a nepovažuje to za normálne. Nepozdáva sa mu ani to, že súčasťou verejného dokumentu nebola cena, ani nie je podľa neho jasné, na čo potrebuje Slovensko až 14 stíhačiek.

Dubéci je presvedčený, že SNS nedokáže manažovať rezort obrany. „Sú tam problémy a nedôvera," poznamenal s tým, že treba pri týchto nákupoch zabrániť čo najväčším únikom peňazí daňových poplatníkov.

Matečná sa nevyzná, dôveruje však ministrovi obrany

Šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) pred dnešným rokovaním vlády uviedla, že sa síce nevyzná v nadzvukovom letectve, ale porovnala si z dostupných zdrojov oba stroje a americké stíhačky využíva viac krajín. Tiež doplnila, že je to takmer nepredstaviteľná suma peňazí, dokonca nevedela povedať, či by dokázala vo svojom rezorte tieto finančné prostriedky využiť efektívne. Vláda by mala dnes rozhodnúť o budúcnosti slovenského nadzvukového letectva. 

"Nevyznám sa v tejto otázke, ale dôverujem ministrovi, že je odborník a vie, prečo sa takto jeho rezort rozhodol. Určite si ešte vypočujem dôkladnejšie vysvetlenie," uviedla Matečná. "Porovnala som oba stroje a musím povedať, že tie americké využíva viac krajín a tak zrejme nebudú nekvalitné. Viem, že ide o takmer nepredstaviteľnú čiastku peňazí, ale na prioritách sa musí dohodnúť koalícia a každý rezort má priority nastavené vlastným spôsobom," doplnila.

Gabriela Matečná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

SaS žiada odloženie rozhodnutia o stíhačkách

Rozhodnutie kedy a aký typ stíhacích lietadiel Slovensko kúpi sa netýka len tejto vlády, ale aj budúcich vlád a nasledujúcich generácií. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení opozičnej strany SaS, preto je táto záležitosť verejná a mala by prejsť odbornou diskusiou. Podľa liberálov by aj konečné rozhodnutie malo padnúť na základe čo najširšieho politického konsenzu.

„Slovenská národná strana a jej minister obrany Peter Gajdoš sa však postarali o to, aby takáto diskusia vôbec nevznikla. Jasným dôkazom toho je, že dnes o tejto otázke rokuje Bezpečnostná rada SR a následne vláda, pričom len včera podvečer ministerstvo zverejnilo časť materiálov, z ktorých vyplýva, že sa prikláňa k nákupu amerických strojov F-16,“ povedal poslanec Ľubomír Galko.

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková.)

Takýto postup podľa neho strana považuje za krajne neseriózny a žiada vládu a osobitne premiéra Petra Pellegriniho, aby rozhodnutia odložil dovtedy, kým nebudú zverejnené kompletné materiály, podľa ktorých ministerstvo obrany postupovalo a na základe nich sa neuskutoční odborná diskusia.

Ako ďalej Galko zdôraznil, miliardy eur, ktoré má tento obchod stáť, nie sú peniazmi predsedu SNS Andreja Danka, ministra obrany Petra Gajdoša a ani "tieňového ministra obrany" Jána Hoľka. „Sú to peniaze daňových poplatníkov. Oni musia mať pocit, že výber nadzvukových lietadiel pre Ozbrojené sily SR sa uskutočnil transparente a zvolené riešenie na ochranu vzdušného priestoru Slovenska je najefektívnejšie z tých, ktoré prichádzali do úvahy,“ dodal Galko.

Zaplatíme viac ako miliardu

O nákupe stíhačiek sa malo pôvodne rozhodnúť do konca júna, premiér Peter Pellegrini však rokovanie o stíhačkách odložil, pretože chcel mať na stole všetky potrebné materiály a tiež dve porovnateľné ponuky od výrobcov švédskej stíhačky JAS-39 Gripen a americkej stíhačky F-16.

Celkovo má Slovensko záujem o kúpu 14 stíhacích lietadiel, ktoré majú nahradiť dosluhujúce ruské stroje MiG-29. V minulosti rokovalo ministerstvo obrany so švédskou vládou o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen, súčasný minister Gajdoš k tomu pridal rokovania s vládou USA o nákupe strojov F-16. Namiesto prenájmu je v súčasnosti v hre kúpa nadzvukového stíhacieho letectva. Hodnota nákupu podľa plánov presiahne miliardu eur.

Viac o téme: F-16Gripen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu