Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nákup stíhačiek? Škandalózný, nemá to obdobu, odkazuje Progresívne Slovensko

Ivan Štefunko
Ivan Štefunko (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Vláda schválila nákup nadzvukových stíhačiek za viac ako dve miliardy eur, pričom sa tak udialo bez verejnej diskusie, na základe tajného dokumentu a uzavretého pripomienkového konania. V tlačovej správe na to upozorňuje Progresívne Slovensko, ktoré je v prieskumoch politických preferencií tesne pod hranicou zvoliteľnosti do NR SR.

Stanovisko poskytol Ľubomír Ondrejkovič. „SNS pretlačila zásadný strategický nákup na poslednom rokovaní vlády pred letom. Potvrdila, že chce kontrolovať miliardové nákupy vo vlastnej réžii, bez akejkoľvek kontroly mimo prostredia svojej strany. Nech to stojí čokoľvek. Podobný postup nemá obdobu v akejkoľvek krajine NATO”, povedal Martin Dubéci z Progresívneho Slovenska, ktorý sa dlhodobo venuje téme modernizácie v obrane. Podľa tohto hnutia sa tak potvrdzuje, že Andrejovi Dankovi a SNS nejde o strategický rozvoj obrany.

Ten sa nedá robiť bez zapojenia všetkých relevantných aktérov a budovania konsenzu. Na ten SNS absolútne rezignovala a namiesto toho útočí na legitímnych kritikov, upozorňujú progresívci s tým, že za rozhodnutie nesie však zodpovednosť aj predseda vlády Peter Pellegrini, strany SMER a Most-Híd, ktoré pred týmto postupom v mene zachovania koaličného pokoja zavreli oči.

Vláda tento týždeň rozhodla o nákupe amerických stíhačiek typu F-16 Block 70/72. Ministerstvo obrany v zverejnenej analýze tvrdí, že americké stroje sú pre Slovensko lepšou variantou v porovnaní so švédskymi Gripenmi. Na 14 nových nadzvukových lietadiel plánuje vláda utratiť 1,589 miliardy eur. V tejto sume sú započítané aj sprievodné výdavky, ako sú napríklad výcvik pilotov, infraštruktúra či munícia. Stíhačky F-16 Block 70/72 sú najnovšou verziou.

Viac o téme: F-16Progresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu