Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegrini pred summitom EÚ: Bude to komplikované, v migrácii sa zrejme nezhodneme

Premiér SR Peter Pellegrini.
Premiér SR Peter Pellegrini. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRUSEL - Už pred summitom EÚ sú náznaky, že lídri členských krajín nebudú schopní nájsť zhodu, a to prinajmenšom v otázke migrácie. Ešte pred začiatkom zasadnutia Európskej rady to v Bruseli vo štvrtok povedal slovenským novinárom predseda vlády SR Peter Pellegrini, ktorý očakáva, že summit bude "dlhý a veľmi komplikovaný".

"Viac ma mrzí, že už dopredu sa signalizuje, že pravdepodobne nebudeme schopní nájsť zhodu, minimálne v otázke migrácie," nadviazal Pellegrini a dodal, že postoj Slovenska v tejto veci je "nemenný". "My sme za akékoľvek prejavy dobrovoľnej solidarity, ale ak by na stole naďalej mali zostať povinné kvóty, tak tie zásadne ako Slovenská republika odmietame," zdôraznil premiér.

Myšlienku, že by krajiny, ktoré migrantov neprijmú, mohli prísť o časť eurofondov, považuje Pellegrini takisto za neprijateľnú. Tadeto podľa neho cesta nevedie a "spájať eurofondy so solidaritou je absolútne neprijateľné".

"Kohézna politika nemá byť žiadnym spôsobom spájaná s hodnotením úrovne solidarity jednej alebo druhej krajiny. Moja odpoveď na tieto otázky je vždy opačná," uviedol a dodal, že pri eurofondoch by sme napríklad mohli skúsiť hovoriť o tom, ako si ktoré krajiny plnia svoje fiškálne záväzky.

Pellegrini sa slovenským novinárom v Bruseli prihovoril po zasadnutí Strany európskych socialistov (PES), na ktorom sa zúčastnil ešte pred summitom EÚ. Následne odišiel na koordinačné stretnutie predsedov vlád V4 s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Viac o téme: SummitMigráciaBruselPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu