Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzske Darney možno označiť za kolísku slovenskej štátnosti, povedal Pellegrini

Peter Pellegrini a Emmanuel Macron
Peter Pellegrini a Emmanuel Macron (Zdroj: Úrad Vlády SR)

DARNEY – Práve francúzske mestečko Darney môžeme označiť za kolísku Československa, zrodu prvej Československej republiky, a teda i slovenskej štátnosti. Povedal to slovenský premiér Peter Pellegrini na ceremoniáli v Darney, kde pred 100 rokmi vtedajší francúzsky prezident Raymond Poincaré odovzdal prvú bojovú zástavu pluku československých légií. Na sobotnej slávnosti sa zúčastnila i francúzska ministerka obrany Florence Parlyová a český premiér Andrej Babiš.

Pellegrini vo svojom prejave vyjadril radosť nad faktom, že k uznaniu nezávislosti Československa a zrodu tejto republiky došlo práve vo Francúzsku. Vďaku vyslovil obyvateľom Darney, ktorí spomienku na československých vojakov udržiavajú stále živú a aktuálnu, a to pamätníkom i česko-slovenským vojenským múzeom.

Potešenie vyjadril slovenský premiér aj nad faktom, že udalosti v Darney si spoločne pripomínajú ako Slováci tak aj Česi, hoci už 25 rokov ide o dva samostatné národy, ktoré však naďalej udržiavajú bratské vzťahy. Spomienka na historické udalosti by však podľa Pellegriniho mala byť aj inšpiráciou pre súčasnosť, v ktorej silnú a zjednotenú Európu nemožno považovať za samozrejmosť. 

"Z histórie sa preto musíme poučiť, vyhodnotiť, čo bolo správne, čo našu spoločnosť posunulo ďalej, ale i posúdiť, kde naši predkovia zlyhali a nedopustiť sa opakovania chýb minulej doby," povedal Pellegrini v tejto súvislosti. "Viac než kedykoľvek predtým potrebujeme na kontinente viesť partnerský dialóg o mierovej Európe otvorenej voči svetu a zároveň chrániacej. Dialóg založený na solidarite, rešpekte a empatii," dodal a zdôraznil, že Slovensko je pripravené prispieť do dialógu o budúcnosti Európy.

Z udalostí v Darney podľa francúzskej ministerky obrany Parlyovej ostala spomienka na odvahu vojakov, ktorí položili svoje životy aj "za nás Francúzov, za naše hodnoty a za všetky utláčané národy, ktoré žiadajú emancipáciu". Pretrváva podľa nej aj akási "večná spätosť našich národov", pričom keď ten český a slovenský pred sto rokmi hľadali slobodu, Francúzsko im otvorilo svoju náruč.

"Odovzdaním zástavy Edvardovi Benešovi Raymond Poincaré tlmočil vďaku Francúzska týmto mužom, ktorí prišli bojovať na jeho územie. Prejavil úctu našej republiky sebaobetovaniu týchto mužov," konštatovala ministerka vo svojom prejave a dodala, že ani dnes tieto slová nestrácajú zmysel a treba ich oživovať, nech sa vzťah, ktorý spája Francúzsko, Českú republiku a Slovensko "stane znakom spojenectva opierajúceho sa o spoločné hodnoty a spoločnú pamäť". 

Viac o téme: KolískaSlovenskoFrancúzskoDarney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu