Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie obvinenia v kauze kampane Kisku: Má ísť o väčší únik, rázny odkaz prezidenta

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Kauza faktúr Andreja Kisku za kampaň do prezidentských volieb v roku 2014 pokračuje. Tentokrát sa hovorí o väčšom prekročení sumy povolenej na kampaň. Hlava štátu ale odkazuje, že ide iba o špinavú kampaň Smeru.

O novom vývoji informoval portál hnonline.sk, ktorý má k dispozícii údajné dokumenty daňovej kontroly. Podľa zákona balík, ktorý mohli potenciálni kandidáti vynaložiť na kampaň v roku 2014, nemal prekročiť dohromady sumu 266 000 eur.

Podľa informácií HN bolo však firmou KTAG, na ktorú mal prezident previesť svoje peniaze a následne zaplatiť kampaň, na ňu vynaložených spolu vyše 354 000 eur, čo znamená prekročenie limitu o viac ako 90-tisíc eur.

Špinavá kampaň Smeru, odkazuje Krpelan

Na obvinenia reagoval Kiska rázne. Prostredníctvom svojho hovorcu Romana Krpelana odkázal, že sa nebude zapájať do špinavých kampaní strany Smer-SD. „Správa na finančnom výbore je daňové tajomstvo, ktoré prezident nevidel. Prezident je na oficiálnej návšteve Nórska a nebude sa zapájať do špinavých kampaní politickej strany Smer-SD,“ uviedol Krpelan. 

Hovorca zároveň pripomenul, že rezort financií v roku 2014 kontroloval všetkých kandidátov. „Ministerstvo financií skonštatovalo, že nikto z nich neporušil zákon, vrátane Andreja Kisku," doplnil.

Dodatočné daňové priznania

Firma KTAG podala koncom mája 15 opravených daňových priznaní. Dodatočné daňové priznania v rodinnej firme Kisku majú súvisieť s kontrolou daňového úradu, ktorá sa na prelome rokov 2017 a 2018 uskutočnila vo firme KTAG.

V dodatočných daňových priznaniach už nefigurovali výdavky na prezidentskú kampaň. Okolnosti potvrdil aj Krpelan. „Konateľ spoločnosti KTAG nariadil účtovníčke, aby spravila preúčtovanie a doplatok dane," uviedol.

Suma kampane Kisku vo voľbách v roku 2014 je horúcou témou týždňov. Prezident dlho tvrdil, že si kampaň financoval sám, neskôr svoje slová jemne upravil - peniaze mal zaslať na konto firmy KTAG, odkiaľ ju zaplatil.

Viac o téme: Smer-SDAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu