Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Danko vystúpil v Moskve: KDH proti jeho účasti ostro protestujú, prejav opäť nekonzultoval

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: TASR - Jaroslav Bublinec)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko, ktorý v pondelok v Moskve vystúpil ako jeden z úvodných rečníkov na Medzinárodnom fóre pre rozvoj parlamentarizmu, v prejave zopakoval svoje vlaňajšie vyhlásenie v ruskej Štátnej dume: "Bez silného Ruska nie je možný svetový mier."

V prejave ďalej upozornil na problém šírenia neoverených informácií, ktoré ohrozujú bezpečnosť. "Rýchlosť informácií spôsobila to, že sme zabudli informácie analyzovať. Nastala plytkosť preberania informácií," zdôraznil Danko. V tejto súvislosti ocenil, že jednou z hlavných tém medzinárodného fóra v Moskve je kybernetická bezpečnosť. "Neviem, ako je to u vás, ale v našom štáte si niektorí ľudia, ktorí majú facebookový profil, myslia, že sú politici. Politika sa nerobí na internete, politika sa nerobí na Facebooku ani na telekonferenciách. Politika sa robí na takýchto stretnutiach," povedal Danko.

V príhovore Danko kritizoval hospodárske sankcie voči Rusku. "Sankcie nie sú a nikdy nebudú riešením. Riešením je len otvorený dialóg, priateľstvo, láska a porozumenie," dodal šéf NR SR. Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin, ktorý medzinárodné parlamentné fórum inicioval, pred ním v prejave kritizoval hospodárske sankcie voči Rusku ako prekážku hospodárskeho rozvoja a politického dialógu. Zároveň zdôraznil "potrebu obnovenia medzinárodnej stability, ktorú narúšajú sankcie a informačné vojny". Podľa predsedu dolnej komory ruského parlamentu je nevyhnutné, aby medzinárodné pravidlá rešpektovali všetci bez rozdielu.

Na neskoršom brífingu Danko médiá informoval, že slovenský parlament v spolupráci s izraelským Knesetom zorganizuje konferenciu na tému kybernetickej bezpečnosti a problematiky šírenia nepravdivých informácií na internete, ktoré môžu vyústiť do konfliktov.

"Naša legislatíva ešte nepozná inštitúty, ktorými by sme bránili momentom, pri ktorých dôjde k poškodeniu cti alebo k ohováraniu. Chýba nám legislatíva, ktorá by donútila prevádzkovateľov sietí a diskusných fór, aby dôsledne identifikovali osoby, ktoré šíria klamstvá a polopravdy," vyhlásil Danko a poukázal na minulotýždňové zinscenovanie vraždy ruského novinára Arkadija Babčenka ukrajinskou tajnou službou.

Napriek existujúcim politickým rozporom mnohé európske štáty s Ruskom "spokojne obchodujú, bez ohľadu na sankcie", pokračoval Danko. "Nebuďme takí, akí sme boli za komunizmu. Keď bol komunizmus, všetci sme sa pozerali na Východ, teraz sa všetci pozeráme na Západ. Buďme hrdí na svoj štát a urobme všetko preto, aby sme mali dobré vzťahy aj s Rusmi, Američanmi a Číňanmi," dodal Danko.

Medzinárodné parlamentné fórum v Moskve sa venuje témam ako migrácia, sloboda tlače, či digitalizácia a kybernetická bezpečnosť. Slovenskú parlamentnú delegáciu čakajú v pondelok ešte viaceré bilaterálne rokovania.

KDH ostro protestujú proti účasti Danka na fóre pre rozvoj parlamentarizmu v Moskve

Proti účasti predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka na Medzinárodnom fóre pre rozvoj parlamentarizmu v Moskve ostro protestuje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Andrej Danko sa na tomto podujatí zúčastňuje na pozvanie predsedu Štátnej dumy Ruskej federácie Viačeslava Volodina, ktorý sa nachádza na sankčných zoznamoch Európskej únie pre podiel na anexii Krymu v roku 2014. Už tento fakt má podľa KDH odradiť každého slušného a demokratického politika od akéhokoľvek kontaktu s touto osobou. Stanovisko KDH poskytol Stano Župa z tlačového oddelenia hnutia.

"Je podivuhodné, že Andrej Danko bude o parlamentarizme hovoriť a počúvať v krajine, ktorá je podľa všetkých relevantných medzinárodných hodnotení charakterizovaná ako autoritársky a nedemokratický režim, kde parlament zohráva len úlohu štatistu. Je potláčaná slobodná súťaž politických strán a existujú podozrenia z pravidelných a masívnych volebných podvodov. Je legitímna otázka, čo sa chce v Rusku Andrej Danko o parlamentnej demokracii dozvedieť a naučiť," píše sa v tlačovej správe KDH s tým, že jednou z tém fóra má byť aj sloboda médií.

"Ruská federácia je v tomto smere, podľa hodnotenia britského týždenníka The Economist, až na 139. mieste na svete a Putinov režim priamo či nepriamo ovláda všetky hlavné médiá. KDH vyzýva Andreja Danka, aby v sebe našiel odvahu a charakter, zastal sa v Moskve prenasledovaných ruských novinárov a vyzval predstaviteľov Štátnej dumy na vytvorenie slobodného mediálneho prostredia," píše sa ďalej v tlačovej správe.

Na fóre sa bude preberať aj téma kybernetickej bezpečnosti. "KDH vyjadruje údiv nad tým, že druhý najvyšší ústavný činiteľ Slovenskej republiky bude o kybernetických hrozbách a hybridnej vojne hovoriť v krajine, ktorá je, podľa dokumentov Európskej únie, NATO, ale aj podľa najnovšej Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky, v súčasnosti ich hlavným páchateľom," píše sa ďalej. KDH takisto vyzvalo Danka, aby bránil záujmy SR, odsúdil hybridnú vojnu, ktorú Rusko vedie a vyzval na stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny.

Danko svoj prejav v Moskve s rezortom diplomacie nekonzultoval

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) nekonzultoval svoj pondelkový prejav v Moskve s rezortom diplomacie. Potvrdil to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Susko.

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa v minulosti vyjadril, že nemá dobrý pocit z toho, že najvyšší ústavní činitelia nemajú potrebu prekonzultovať s rezortom diplomacie svoje zahranično-politické vystúpenia. Urobil tak v súvislosti s vystúpením Danka v ruskej Štátnej dume a prejavom prezidenta SR Andreja Kisku v Európskom parlamente 15. novembra 2017. Vtedy sa to podľa jeho slov stalo prvýkrát.

Viac o téme: KritikaKDHAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu