Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Politici si uctili pamiatku Štefánika na Bradle: Rečnili Danko aj Pellegrini

Peter Pellegrini a Andrej Danko Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini a Andrej Danko (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BREZOVÁ POD BRADLOM - Pri mohyle generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle sa dnes konala celoslovenská spomienka pri príležitosti 99. výročia od tragickej smrti tejto významnej osobnosti československej histórie. Generálovi Štefánikovi za účasti širokej verejnosti vzdal úctu predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády Peter Pellegrini, minister obrany Peter Gajdoš, ale aj veľvyslanci viacerých krajín. Účastníci podujatia si tiež pripomenuli 100. výročie vzniku Československej republiky.

Milan Rastislav Štefánik je podľa Andreja Danka živým odkazom, ako sa dajú úprimne naplniť činmi slová práca, láska a statočnosť, ktoré boli životným heslom rodáka z myjavského kopaničiarskeho kraja.

Generál Štefánik je tvorcom slovensko - českej a česko - slovenskej štátnosti. Bez jeho schopností by spoločný štát Slovákov a Čechov, ktorý tento rok oslavuje storočnicu, nevznikol. Rovnako si tento rok pripomíname vlastnú slovenskú štátnosť, ktorá píše 25 rokov úspešný príbeh. Práve úsvit samostatnej slovenskej štátnosti strážil aj slovenský štátnik, ktorému dnes vzdávame úctu,“ pripomenul predseda parlamentu.

Peter Pellegrini a Andrej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Podľa premiéra Petra Pellegriniho patrí Štefánik k velikánom našej histórie, akými boli napríklad Štúr, Hodža či Dubček. „Každý žil v inej dobe, každý však svojim talentom, presvedčením a hodnotami posúval národ naprieč dejinami, aj keď politická situácia nebola pre Slovákov vždy priaznivá. Sú pozitívnymi príkladmi pre nás, aby sme nikdy nezabudli, kde kultúrne a historicky patríme a aké hodnoty vyznávame,“ povedal na mohyle Pellegrini. Dodal, že toto sú dôležité atribúty pre prežitie národa.

Podľa Gajdoša by mal každý národ poznať svoju históriu, a preto by sme všetci mali vždy pamätať na muža, ktorý tak veľa urobil pre vznik samostatného štátu Čechov a Slovákov. Ako ďalej pripomenul, generála Štefánika a jeho odkaz nám dnes pripomínajú ulice, námestia i inštitúcie, ktoré sú po ňom pomenované.

A ja som hrdý, že jednou z nich je aj naša Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, ktorá pripravuje dôstojníkov pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky,” povedal.

Andrej Danko na Bradle
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách neďaleko Brezovej pod Bradlom. V roku 1912 získal francúzske občianstvo, v rokoch 1914 - 1918 bol v službách francúzskej armády a diplomacie a súčasne sa stal spolu s Tomášom Garrigueom Masarykom a Edvardom Benešom hlavným predstaviteľom československého odboja, usilujúceho o vytvorenie samostatného československého štátu. Od októbra 1918 bol prvým československým ministrom národnej obrany, od novembra 1918 minister vojny prvej československej vlády.

Štefánik 4. mája 1919 nastúpil na letisku pri Udine do lietadla Caproni 450. Cieľom cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nepristálo a náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Všetci v lietadle boli na mieste mŕtvi. Okolnosti havárie talianskeho bombardovacieho lietadla Caproni 450, pri ktorom zahynuli generál M. R. Štefánik, pilot Gabriele Aggiusti, poručík Giotto Mancinelli Scotti a seržant Umberto Merlini ostali nevyjasnené. Milan Rastislav Štefánik je pochovaný v mohyle na Bradle

Viac o téme: MohylaAndrej DankoPeter PellegriniMilan Rastislav Štefánik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu