Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Andrej Kiska rozdelil svoj plat desiatim rodinám v núdzi

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Desať rodín, ktoré sa ocitli v núdzi, dostali od prezidenta SR Andreja Kisku po 478,60 eura. Rozdelil im svoj februárový plat. Informovala o tom Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

Prezident pomohol matke s nezaopatrenou dcérou - vysokoškolskou študentkou. Pre vážne zdravotné problémy nemôže chodiť do práce, a tak nezvláda utiahnuť náklady na bývanie, ako aj štúdium dievčaťa.

"Časť platu išla aj rodine s troma deťmi. Dve navštevujú špeciálnu školu, najmladšie škôlku. Otec pracuje, mama nemá žiadny príjem, zamestnať sa pre ňu je ťažšie, keďže jej druh pracuje na štyri zmeny," uviedla kancelária prezidenta.

Vo finančnej tiesni sa ocitla aj dôchodkyňa, ktorá sa sama stará o vnučku - tretiačku na základnej škole. Mama dievčatku zomrela a otec sa o ňu odmieta starať. Navyše začala mať školáčka zdravotné problémy.

"Peniaze išli aj žene na invalidnom vozíku, ktorá síce pracuje, ale celý jej príjem pohltí podnájom a údržba auta, na ktoré je bytostne odkázaná. Navyše je už niekoľko rokov v poradovníku na nájomný byt, nakoľko získať primerané bývanie pre osobu na vozíku je zložité," poznamenala kancelária prezidenta.

Adresátom pomoci bola aj ťažko chorá pacientka, ktorá si vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť. Lekárka jej predpísala špeciálny invalidný vozík, ktorého preplatenie jej poisťovňa zamietla. Bez úprav ho nemôže vôbec používať a tak hľadá možnosti, ako ho financovať. Napriek svojej životnej situácii pacientka pracuje v domácom prostredí.

Zvyšná časť platu prezidenta išla piatim rodinám s viacerými deťmi, ktoré sa na pokraji chudoby ocitli pre vážne zdravotné problémy jedného alebo viacerých detí. Prezident vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Robí tak každý mesiac.

Viac o téme: PomocAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu