Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Liberáli očakávajú, že po Krajmerovi budú nasledovať ďalší: Očista polície musí byť úplná

Róbert Krajmer
Róbert Krajmer (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Odstúpenie riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róberta Krajmera je síce dôležitý, ale zďaleka nie postačujúci krok na očistu Policajného zboru od politického zasahovania. Tvrdí to strana Sloboda a Solidarita (SaS) vo svojej dnešnej reakcii na štvrtkové oznámenie o konci Krajmera vo vedení reakcii národnej protikorupčnej jednotky. SaS očakáva, že rovnako ako Krajmer poodchádzajú z funkcií aj ďalší skompromitovaní policajní dôstojníci – Tibor Gašpar, Peter Hraško, Milan Lučanský a ďalší.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka „pod vedením týchto ľudí sa polícia pretvorila na represívnu organizáciu v službách Smeru-SD, ktorá sa spreneveruje svojmu poslaniu pomáhať a chrániť a ničí dôveru občanov v právny štát“. Tlačovú správu SaS k odstúpeniu Róberta Krajmera z pozície riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky NAKA poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Ako ďalej tlačová správa cituje Galka, Krajmer „neodstupuje preto, ako sám vraví, lebo bol na neho vyvíjaný nátlak na rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ale preto, že stratil dôveru verejnosti a pochopil, že jeho dni vo funkcii sú zrátané“. „Vajatanie nového ministra vnútra Tomáša Druckera pri odvolávaní neželaných ľudí z funkcií len dokazuje jeho neslobodu pri rozhodovaní,“ dopĺňa v tlačovej správe predsedu SaS Richarda Sulíka, .

Odchodom Krajmera by sa podľa SaS nemalo zabudnúť na vyšetrenie podnikateľských aktivít jeho manželky a prepojenia na osoby s pochybnou povesťou. „V Krajmerovom záujme totiž nie je zisťovanie pôvodu majetku jeho manželky. Pripomíname, že tlak verejnosti dôsledne vyšetriť pochybné aktivity a prepojenia sa týka aj ďalších policajných funkcionárov, osobitne policajného prezidenta Gašpara a šéfa inšpekcie v rezorte vnútra Lučanského,“ tvrdia predstavitelia SaS.

Riaditeľ národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer končí vo funkcii. Odchádza na vlastnú žiadosť a vo funkciu končí k 1. aprílu. Vo štvrtok 29. marca o tom médiá informoval tlačový odbor ministerstva vnútra v spoločnom stanovisku Ministerstva vnútra SR a Prezídia Policajného zboru SR po rokovaní ministra vnútra Tomáša Druckera s prezidentom Policajného zboru Tiborom Gašparom a riaditeľom NAKA Petrom Hraškom v personálnej otázke riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera.

„Moje rozhodnutie som urobil po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na moju rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vnímam ako nedôvodný a politizujúci. Mojou povinnosťou je zabezpečiť nestranné a nezaťažené fungovanie profesionálnej práce vyšetrovateľov a kriminalistov národnej protikorupčnej jednotky bez toho, aby bola ich práca a výsledky spochybňované," cituje stanovisko Krajmera. Protikorupčnú jednotku NAKA bude dočasne viesť poverený zástupca riaditeľa. Róbert Krajmer zostáva v Policajnom zbore a nateraz nebude zastávať pozíciu v útvaroch kriminálnej služby.

Minister vnútra Tomáš Drucker bol o tomto zámere informovaný prezidentom Policajného zboru ešte 27. marca počas jeho oficiálnej návštevy na policajnom prezídiu s vedením Policajného zboru a následne sa pracovne stretol s prezidentom PZ Tiborom Gašparom a riaditeľom NAKA Hraškom na riešení tejto otázky 28. marca a 29. marca.

Viac o téme: NAKANárodná kriminálna agentúraRóbert Krajmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu