Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Schválený kabinet je kompromisom pre všetky strany, myslí si sociológ Michal Vašečka

Michal Vašečka
Michal Vašečka (Zdroj: RTVS reprofoto)

BRATISLAVA - Sociológ Michal Vašečka sa domnieva, že v prípade schváleného kabinetu museli všetky zúčastnené strany hľadať istý kompromis. Uviedol to s tým, že ešte musí vládna zostava získať dôveru Národnej rady SR.

Podľa Vašečku však ešte nemusí byť nepokojnej situácii v slovenskej politike koniec. "Každá strana musela istým spôsobom ustúpiť, či už ide o stranu Smer-SD, prezidenta Andreja Kisku alebo koaličných partnerov. Nemusí ísť ešte o definitívne upokojenie situácie, pretože vláda ešte musí získať dôveru parlamentu. A v súčasnom rozpoložení si netrúfam predpovedať, ako sa môže skončiť hlasovanie," uviedol Vašečka.

Na otázku, či ešte niečo dokážu zmeniť verejné zhromaždenia odpovedal, že je to možné a tieto protesty môžu ovplyvniť práve hlasovanie jednotlivých poslancov. "Ťažko povedať v súčasnej situácii, či to môže alebo nemôže niečo zásadne zmeniť. Musíme si počkať na hlasovanie o dôvere a tam sa ukáže, či sú koaličné poslanecké kluby jednotné. Tiež si myslím, že sa týmito nomináciami personálne vyčerpal najmä vládny Smer," doplnil sociológ.

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok vymenuje Petra Pellegriniho za predsedu vlády a následne akceptuje jeho návrh kabinetu. Ako dnes povedal, s návrhom však nie je na sto percent spokojný. Ako hlava štátu ale nechce prekročiť hranicu danú ústavou a ústavnými zvyklosťami. Kiska takisto pripomenul, že Pellegrini mu priniesol dosť podpisov poslancov, ktorí vláde v parlamente prisľúbili vyjadriť dôveru.

Dôležitejšie však je, že táto vláda bude musieť zabojovať aj o dôveru verejnosti, čo bude v dnešnej napätej situácii ešte náročnejšie. "Verím, že si túto zodpovednosť uvedomuje každý jeden budúci minister a každá jedna budúca ministerka. Ako prezident budem dbať na to, aby na túto zodpovednosť nemohli ani na chvíľu zabudnúť," povedal dnes Kiska.

Na post ministerky zdravotníctva nastúpi doterajšia štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Andrea Kalavská. Bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča nahradí Ľubica Laššáková, Richard Raši bude podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. Luciu Žitňanskú na poste šéfa rezortu justície nahradí Gábor Gál. Ostatné posty ostávajú nezmenené, hoci podľa viacerých zdrojov mal prezident problémy aj s inými menami.

Viac o téme: SociológVládna krízaBratislavaSlovenskoMichal Vašečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu