Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico podporil Lubyovú pri strednom školstve i Kaliňáka v boji s rómskou kriminalitou

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) má v oblasti stredného školstva plnú podporu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Premiér to povedal v RTVS v Sobotných dialógoch, kde reagoval na zmeny v otázke osemročných gymnázií.

"Spolieham sa na profesionalitu pani ministerky a jej tímu," vyhlásil Fico, podľa ktorého by bolo dobré sa zamyslieť, "či naozaj každé dieťa musí ísť na gymnázium". Pripomenul, že keď on chodil na základnú školu, na gymnáziá chodili najlepší žiaci. Z trojkára sa podľa jeho slov na gymnáziu nestane génius.

Fico hovorí o potrebe zamyslieť sa celkovo nad tým, ako sa postaviť k štruktúre stredných škôl. "A čo ponúkneme zamestnávateľom, aby sa rýchlejšie dostali ku kvalifikovanej pracovnej sile," doplnil šéf kabinetu. Trh by podľa neho mal tlačiť na školský systém. Premiér poverí jedného zo svojich podpredsedov otázkou vstupu štátu do systému stredných škôl. Fico vidí priestor na diskusiu s krajmi.

Predseda vlády zároveň nemieni kritizovať Lubyovú za to, že odsúva štátnych tajomníkov a koncentruje moc. Skôr si myslí, že by sa po ďalších parlamentných voľbách mali strany zamyslieť nad "čistými ministerstvami". Teda, že by minister aj štátny tajomník boli z jednej strany a tak by už nebola krížová kontrola.

Exekučná amnestia môže mať tri podoby

Pri pripravovanej exekučnej amnestii vidí vládna koalícia tri možnosti nastavenia jej parametrov. Cieľom exekučnej amnestie môže byť podľa premiéra posilnenie pracovného trhu. V tomto prípade by riešila situáciu 40.000 až 70.000 ľudí, ktorí sa podľa odhadov Sociálnej poisťovne vyhýbajú zamestnaniu, pretože by im na ich zárobok siahli exekútori. Druhou možnosťou je zamerať sa pri exekučnej amnestii na dlhy voči štátnym inštitúciám.

„Potom je tretia možnosť, a tu hovoríme o celoplošnej amnestii, ktorá by stála obrovské peniaze,“ priblížil Fico s tým, že práve tento typ amnestie vyvoláva otázky o správnosti, pretože by sa nerozlišoval dôvod, pre ktorý sa ľudia zadlžili. „Robil by som veľký rozdiel v tomto, či niekto si požičal peniaze na dovolenku a tieto peniaze nevrátil, alebo si chcel kúpiť luxusný televízor, a človekom, ktorý z dôvodu sociálnej núdze siahal po pôžičkách,“ ozrejmil premiér. „Táto myšlienka sa mne veľmi pozdáva, dať tomu sociálny rozmer,“ doplnil.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) predstavila v pondelok (15.1.) na Koaličnej rade návrh exekučnej amnestie. Koncom januára sa podľa Fica dozvie postoj koaličných partnerov a následne padne končené rozhodnutie o tom, či exekučná amnestia bude, v akom rozsahu, prípadne etapách. Výsledok by mal byť známy v priebehu februára. 

„Toto je téma, ktorá nás dlhodobo trápi, pretože 3,6 milióna exekučných spisov na súdoch, to je taká 'šajba', že s tým sa treba nejako pohrať. Možno pôjdeme po dieloch, možno to urobíme naraz, ale vôľa vo vládnej koalícii je,“ deklaroval ministerský predseda. Opatrenia môžu mať dosah na štátny rozpočet v rozsahu od desiatok po stovky miliónov eur, ozrejmil Fico. Slovensku sa hospodársky darí a bude mať na exekučnú amnestiu v roku 2018 finančné prostriedky, aj keď to pre súčasnú koalíciu nie je priorita, zdôraznil premiér.

Kaliňák si zaslúži podporu v boji s rómskou kriminalitou

Rómska kriminalita je jedna z tém, kde verejnosť dlhodobo žiada vládu o konkrétne kroky. Ak sa minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) rozhodol ísť do nich radikálnejšie ako inokedy, treba ho podporiť. Myslí si to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého budú výsledky viditeľné rýchlo.

"Robert Kaliňák má veľmi dobré výsledky," poznamenal Fico v Sobotných dialógoch, kde pripomenul posilnenie prítomnosti policajtov v osadách či nasadenie rómskych hliadok. Kaliňák podľa Fica robí systémovú prácu. Odmieta, že by si robil na tejto téme kampaň. Premiér poukázal na existenciu mnohých rómskych osád, ktoré "spôsobom svojho života mimoriadne otravujú verejnosť a páchajú tzv. drobnú trestnú činnosť". Zdôraznil potrebu elementárneho poriadku.

"Nie je možné, aby niekto o tretej ráno zapaľoval vatry a hulákal," poznamenal Fico, ktorý schvaľuje zásah polície v takomto prípade. Rovnako by podľa neho v takomto prípade prišla polícia aj na petržalské sídlisko. "Nerobme rozdiely, oni nie sú nedotknuteľní," dodal.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDSNSGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu