Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lubyová: Najväčšou výzvou bude príprava Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA 1.januára (SITA) - Najväčšou výzvou v novom roku nielen pre ministerku školstva Martinu Lubyovú, ale aj celý rezort bude príprava Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, pre ktorý sa jedným z podkladov stal autorský dokument Učiace sa Slovensko. „Tento dokument nebol v predloženej podobe použiteľný ako národný program. Reforma vzdelávania totiž musí mať konkrétne ciele, aktivity a rozpočet. Preto musí byť vypracovaný samotný Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý je aj záväzkom uvedeným v Programovom vyhlásení vlády SR a ktorý bude predložený na rokovanie vlády spolu so sériou akčných plánov a s konkrétnymi rozpočtami," uviedla ministerka školstva.

Hlavným cieľom programu je modernizácia systému výchovy a vzdelávania v SR a podpora jeho kvality. Základný rámcový horizont programu je 10 rokov. „Realizácia programu sa bude opierať o päť dvojročných akčných plánov. Prvý akčný plán na obdobie 2018/2019 prinesie okrem zvýšeného financovania niektorých oblastí aj niekoľko zásadných zmien v oblasti legislatívneho a regulatívneho rámca. Pôjde napríklad o prípravu nového zákona o kvalite vo vysokom školstve, založenie nezávislej akreditačnej agentúry, riešenie problému osemročných gymnázií, nové nastavenie normatívov financovania školských zariadení, podporu duálneho vzdelávania, skvalitnenie činnosti poradenských prevenčných centier a podobne. Všetky tieto zmeny sú zamerané na premenu z kvantity na kvalitu. Už v tomto roku sa zvýši financovanie platov asistentov učiteľa o osem miliónov eur, učebníc o štyri milióny eur, bude plne dofinancovaná všeobecná výzva Agentúry na podporu výskumu a vývoja," uzavrela Lubyová.

Dokument Učiace sa Slovensko je východiskom pre uskutočnenie zásadnej reformy školstva. Dokument vznikol na základe téz pre oblasť regionálneho a vysokého školstva, ktoré tím expertov predložil na pripomienkovanie v októbri a novembri 2016. Učiace sa Slovensko navrhuje v školstve mnohé zmeny. Medzi nimi napríklad predĺženie povinnej školskej dochádzky o jeden rok zo súčasných 10 rokov na 11, garanciu škôlky už budú mať trojročné deti, dôraz sa bude klásť na individuálnu výučbu, zmení sa napríklad fungovanie v triedach. Deti sa budú učiť aj mimo nich, napríklad na školskom dvore, v knižniciach či v prírode. Školy budú viac dbať na deti so špeciálnymi potrebami a od škôl sa bude vyžadovať sebahodnotenie. Kvalitu osemročných gymnázií by mal zvýšiť znížený počet žiakov.

Viac o téme: ŠkolstvoMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu