Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rokovanie NR SR muselo skončiť skôr: Richter má zdravotné problémy, Drucker iné pracovné povinnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA – Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar dnes skončil rokovanie NR SR o 15 minút skôr, teda o 18:45, pre zdravotné problémy ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Ten do parlamentu ani neprišiel, pričom sa malo rokovať o bodoch z jeho rezortu.

Hrnčiar jeho neprítomnosť zdôvodnil zdravotnými problémami. Rovnako sa do NR SR nedostavil ani minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý však mal iné pracovné povinnosti. O návrhoch z dielne rezortu sociálnych vecí i zdravotníctva sa bude rokovať na budúci týždeň v utorok.

Ministerka školstva Martina Lubyová dnes prvýkrát vystúpila pred poslancami NR SR, ktorým predložila na schválenie novelu zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií. Poslanci novelu v druhom čítaní prerokovali v závere druhého rokovacieho dňa na 21. schôdzi v tomto volebnom období. Hlasovať o novele budú zákonodarcovia vo štvrtok o 11:00. Do rozpravy k jej návrhu zákona sa žiaden poslanec neprihlásil. Lubyová následne poďakovala za bezproblémový "krst".

Návrh novely zákona v nadväznosti na prax reaguje na potrebu spresnenia niektorých aspektov uznávania dokladov o vzdelaní a uznávania odborných kvalifikácií v Slovenskej republike vzhľadom na širokú platformu zmien vykonaných prijatím zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií v roku 2015. "Zákon o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií vytvoril v Slovenskej republike ucelený a prehľadný spoločný legislatívny rámec pre problematiku uznávania dokladov o vzdelaní a uznávanie odborných kvalifikácií. Zároveň predstavuje transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady 2013/55/EÚ z 20. novembra 2013, ktorou sa mení smernica 2005/36/ES o uznávaní odborných kvalifikácií a nariadenie (EÚ) č. 1024/2012 o administratívnej spolupráci prostredníctvom informačného systému o vnútornom trhu (nariadenie o IMI)," uvádza sa v dôvodovej správe. Ak poslanci novelu zákona schvália, účinnosť by mala nadobudnúť 1. januára 2018.

Poslanci tiež prerokovali návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o zriadení Európskeho laboratória molekulárnej biológie. Európske laboratórium molekulárnej biológie (EMBL) patrí medzi svetových lídrov vedy a výskumu v oblasti prírodných vied. Slovenská republika sa stala tzv. perspektívnym členom v júni 2014. Perspektívne členstvo je dočasné, maximálne má dobu trvania tri roky a pretože doba perspektívneho členstva SR uplynula, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR požiadalo 31. októbra 2016 o trvalé členstvo v EMBL.

Trvalým členstvom získa Slovenská republika prístup do všetkých laboratórií v rámci EMBL ako aj hlas v Rade EMBL. Medzi hlavné dôvody pristúpiť k Dohode o zriadení Európskeho laboratória molekulárnej biológie a získania statusu plnoprávneho člena je možnosť využívať unikátnu infraštruktúru jednotlivých centier, ktorá nemá analógiu v SR. Riadne členstvo umožní priamy prístup slovenským vedcom na zariadenia EMBL, ako aj možnosť doktorandského štúdia v niektorej z 85 skupín pôsobiacich v EMBL centrách. Žiadosť SR bola schválená 29. novembra 2016 na 52. riadnom zasadnutí Rady EMBL.

Dohoda je podľa Ústavy Slovenskej republiky prezidentskou medzinárodnou zmluvou, z ktorej vzniká členstvo SR v medzinárodnej organizácii. V súlade s ústavou preto táto Dohoda podlieha vysloveniu súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky a následnej ratifikácii prezidentom Slovenskej republiky. Dohoda bude po ratifikácii vyhlásená spôsobom ustanoveným zákonom t. j. v Zbierke zákonov Slovenskej republiky. Aj o súhlase s Dohodou budú poslanci hlasovať vo štvrtok.

Viac o téme: Ján RichterTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu