Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hnutie Sme rodina neuspelo, 14-roční za priestupky pykať nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA - Veková hranica priestupkovej zodpovednosti sa zo súčasných 15 rokov na 14 znižovať nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž nepodporili návrh novely zákona o priestupkoch od opozičného hnutia Sme rodina, ktorý takúto zmenu prinášal.

"Cieľom návrhu zákona je zníženie hranice veku zodpovednosti za spáchanie priestupku na 14 rokov a zmiernenie súčasného stavu osobitnej priestupkovej imunity aj voči určitej neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá vďaka súčasnej právnej úprave má širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky," vysvetľovali predkladatelia.

Pre zmenu zákona sa poslanci rozhodli aj z dôvodu narastajúcej priestupkovosti maloletých a mladistvých. "Znížením vekovej hranice priestupkovej zodpovednosti sa výrazne zúži skupina nepostihnuteľných maloletých priestupcov," uviedli.

Poslanci pripomenuli, že kým trestne zodpovedné sú na Slovensku už 14-ročné deti, za priestupky v tomto veku pykať nemusia. Tu je totiž hranica 15 rokov. A tak maloletí a mladiství delikventi, ktorí spáchajú drobné krádeže, úmyselne poškodzujú majetok alebo rušia nočný pokoj, zostávajú nepotrestaní.

Hnutie Sme rodina nepresadilo ani novelu zákona o bankách. Právnou normou chcelo dosiahnuť, aby sa podmienky poskytovania základného bankového produktu pre spotrebiteľa upravili tak, aby zohľadnili čo najväčšiu skupinu obyvateľstva. Poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) pripomenul, že Národná banka Slovenska zverejnila údaje o zisku bankového sektora od začiatku roka. "Ku koncu mája zaznamenali banky zisk 290 miliónov eur, čo je o 14 miliónov viac ako pred rokom. Najviac zarobili na poplatkoch a províziách. Aj napriek tomu poplatky v bankách v Slovenskej republike v posledných mesiacoch neúmerne vzrástli. To má za následok nepriaznivý dopad na obyvateľstvo," povedal.

Základný bankový produkt je podľa zákona balík služieb, ktorý musí povinne každá banka zaradiť do balíkového portfólia svojich produktov. Služby a produkty zahrnuté v základnom balíku sú presne určené vyhláškou Ministerstva financií Slovenskej republiky. Mesačný poplatok za základný balík služieb určuje ministerstvo financií a je nula eur. Podmienkou zriadenia a vedenia základného bankového produktu je, že klient nevlastní v žiadnej banke a ani v žiadnej pobočke zahraničnej banky osobný účet, jeho mesačný príjem ku dňu podania žiadosti nepresahuje 400 eur a súčet kreditných transakcií pripísaných na účet za kalendárny rok nepresiahne 5600 eur.

Novela od Sme rodina počítala s tým, že hranica mesačného príjmu sa zvýši až na 1000 eur. Navyše zákonné podmienky na poskytnutie základného bankového produktu nemajú byť viazané len na zamestnancov, ale majú sa uplatniť na všetkých, ktorých čistý príjem nepresahuje 1000 eur. Právna norma mala zároveň stanoviť hornú hranicu ročného príjmu spotrebiteľa na 15.000 eur. Po jej prekročení by banka mohla poskytnutie základného bankového produktu zrušiť.

Poslanci hnutia neuspeli ani s návrhom novely zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov. Navrhovali zaviesť finančnú náhradu, princíp dobrovoľnosti a slobodného výberu nájomcu medzi bytovou náhradou a finančnou náhradou, spravodlivý mechanizmus prispievania na nájomné zo strany obce prenajímateľovi a možnosť obce získať dotáciu od štátu na poskytovanie finančných náhrad v prípade ukončenia nájomných vzťahov. Návrhom zákona chceli docieliť vyváženosť vzťahov medzi prenajímateľom, nájomcom a obcou.

Koaličná väčšina odmietla všetky návrhy

Koaličná väčšina dnes v parlamente odmietla opozičné návrhy. Patrí medzi ne návrh hnutia Sme rodina, ktoré chcelo znížiť hranicu veku zodpovednosti za spáchanie priestupku na 14 rokov. Hnutie chcelo aj zmierniť súčasný stav osobitnej priestupkovej imunity voči určitej neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá má v súčasnosti širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky.

Hnutie Sme rodina chcelo tiež spravodlivo upraviť vzťahy nájomcov a prenajímateľov - vlastníkov bytov, ktoré boli týmto prenajímateľom vrátené v rámci reštitúcií. Do parlamentu preto predložilo novelu zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom. Poslanci však návrh zamietli.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) nepochodilo s návrhom upraviť zákon o pohrebníctve tak, aby garantoval ochranu ľudskej dôstojnosti a dôstojnosti nakladania s ľudskými pozostatkami a ostatkami. Návrhom chceli zabrániť vystavovaniu tiel zosnulých za účelom dosiahnutia zisku. Podmienky by mali byť podľa nich prísnejšie aj v cezhraničnom styku a nakladanie s pozostatkami tela by malo podliehať prísnej kontrole a najmä poučeniu a informovanému súhlasu darcu, resp. zosnulej osoby. Tým sa podľa hnutia OĽANO dosiahne aj náležitá implementácia dohovoru do slovenského právneho poriadku.

Viac o téme: NR SRSme RodinaPriestupková zodpovednosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu