Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nečakaná rana pre prezidenta: Fico prezradil, odkiaľ vedel o jeho problémoch, zdroj je zarážajúci!

Robert Fico a prezident SR Andrej Kiska.
Robert Fico a prezident SR Andrej Kiska. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nevie o "kauze prezidenta SR Andreja Kisku" z nelegálne získaných informácií od daňových či iných orgánov. Povedal to dnes na krátkom tlačovom brífingu na Úrade vlády v Bratislave. Kiska mal o svojich problémoch s daňami Ficovi povedať sám.

"A to pred rokom, porozprával mi to sám na hoteli Bôrik v Bratislave," uviedol Fico s tým, že má na to svedkov. Premiér je ochotný ísť s týmto tvrdením bez akéhokoľvek zaváhania aj na detektor lží. "Odmietam, aby ma niekto stále z niečoho obviňoval," povedal Fico.

Predseda vlády SR potvrdil, že nesúhlasil s návrhom, aby prezident SR menoval šéfa úradu na ochranu oznamovateľov. Dnes na to upozornila programová riaditeľka Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Fico sa ohradil voči tvrdeniu o politickom boji, na ktorý má byť podľa nej využívaná štátna moc. Wienk označil za prezidentovu známu. Fakt, že sa dnes na neho "hodila vina", označil za dohodu medzi ňou a prezidentskou kanceláriou.

Fico tvrdí, že nemieni komentovať daňovú a trestnoprávnu rovinu "škandálu okolo prezidenta Kisku". Prezidenta sa však pýta, či bola jeho kampaň v marci 2014 legálna a korektná. "Pretože opäť to bol prezident, ktorý sa v priamom prenose priznal k vážnym skutočnostiam, keď sám začal hovoriť o vratkách DPH za apríl 2014 a o pokute vo výške 15.000 eur," uviedol Fico.

Ten vypočítal, že ak bola pokuta okolo 15.000 eur, tak vratky boli za 150.000 eur. Tovary dodané v marci, teda ešte počas prezidentskej kampane, museli podľa premiéra predstavovať 750.000 eur. Fico tvrdí, že Kiska musel v marci 2014 na svoju kampaň minúť asi milión eur, a to 260.000 eur zo svojho účtu, ktoré mu dovoľuje zákon, a 750.000 eur z firmy KTAG.

Programová riaditeľka z Aliancie Fair-play dnes v RTVS povedala, že Fico už začiatkom augusta, teda pred septembrovým anonymom, vedel o daňovej kontrole vo firme prezidenta SR Andreja Kisku. Uviedla tiež, že Fico o Kiskovom prípade hovoril počas pracovného rokovania k zákonu o oznamovateľoch korupcie, na ktorom sa zúčastnila, pretože bola členkou pracovnej skupiny k návrhu tohto zákona.

K debate malo podľa nej dôjsť tak, že premiér nemal súhlasiť s tým, aby šéfa úradu na ochranu oznamovateľov menoval prezident. Fico mal Kisku označiť za nedôveryhodného a daňového podvodníka. Informácie chránené štátom sa podľa Wienk zneužívajú v politickom boji.

Reakcia prezidenta na seba nenechala dlho čakať

Prezident SR Andrej Kiska po dnešnom dni už vôbec nepochybuje, že na Slovensku dochádza k zneužitiu štátnej moci. Tvrdí to na margo dnešného vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a tiež po úniku informácií zo štátnej správy týkajúcich sa daňového problému súvisiaceho s jeho menom. 

"Žiaľ, ak som mal doteraz podozrenie, že v prípade úniku informácií ide o zneužitie štátnej moci, po dnešku už o tom vôbec nepochybujem," povedal Kiska. Stanovisko pre TASR poskytol jeho poradca pre komunikáciu Roman Krpelan.

Kiska sa nevyjadril k Ficovým náznakom o nekorektnom financovaní jeho prezidentskej kampane. Nekomentoval tiež premiérovo tvrdenie, "že prezident sa obrátil na predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek v jeho a bratovej firme".

Premiér dnes na krátkom tlačovom brífingu uviedol, že nevie o "kauze prezidenta SR Andreja Kisku" z nelegálne získaných informácií od daňových či iných orgánov. Kiska mal o svojich problémoch s daňami Ficovi povedať sám. "A to pred rokom, porozprával mi to sám na hoteli Bôrik v Bratislave," uviedol Fico s tým, že má na to svedkov. Premiér je ochotný ísť s týmto tvrdením bez akéhokoľvek zaváhania aj na detektor lží.  

Reagoval tak na programovú riaditeľku z Aliancie Fair-play Zuzanu Wienk, ktorá dnes v diskusnej relácii RTVS povedala, že Fico už začiatkom augusta, teda pred septembrovým anonymom, vedel o daňovej kontrole vo firme prezidenta Kisku. 

 

Viac o téme: Robert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu