Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Všetko, čo potrebujete vedieť o kauze Kiska verzus Fico: Veľký prehľad súboja dvoch mocných

Robert Fico a Andrej Kiska Zobraziť galériu (8)
Robert Fico a Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stačil jeden víkend a premiér Fico a prezident Kiska sa do seba pustili! Otvorená vojna sa síce začala iba pred pár dňami, ale celá kauza okolo daňových problémov Kiskovej firmy vypukla oveľa skôr. Ako sa celá kauza vyvíjala a kedy nastal zásadný zlom?

Pozrite sa, ako sa celá chronológia okolo daňových problémov Kiskovej firmy KTAG vyvíjala a ako postupne nabrala spád po tom, čo si s Ficom skočili do vlasov.

11. September: Únik prvých dokumentov

Z ukrajinského servera pod menom Yegor Trutnov prišiel viacerým redakciám protokol z daňovej kontroly firmy KTAG Andreja Kisku a jeho brata Jaroslava. KTAG si skrátila daň z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur. Firma to uznala, daň doplatila a skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

Celý problém spočíval v tom, že si Kiska chcel na firmu KTAG zaúčtovať aj výdavky na kampaň. To ale daniari neuznali a tak to musel prezident doplatiť.

Všetko, čo potrebujete vedieť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

12. September: Kiska sa prvýkrát vyjadruje

Andrej Kiska deň potom reaguje s tým, že veril účtovníkom vo firme. "Nie som daňový úradník, audítor ani právnik – vychádzal som z toho, že ekonomické oddelenie KTAG potvrdilo, že účtuje správne," povedal prezident.

K prípadu sa vyjadruje aj mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Prezident podľa nej sklamal. "V prípade dokázaného podvodu na daniach nás jeho vysvetlenie sklamalo. Namiesto výhovoriek typu ‚iný právny názor‘ by sme čakali prijatie morálnej zodpovednosti a ospravedlnenie občanom za prešľap jeho firmy." Zároveň prezidenta vyzvali, aby zverejnil detaily financovania kampane.

13. September: Kiska nové informácie o firme a kampani nechce zverejniť

Cez hovorcu prezident odkázal, že kauza sa pre neho skončila. "Prezident Andrej Kiska považuje túto tému, rovnako ako daňový úrad a policajný vyšetrovateľ, za uzavretú," informoval Roman Krpelan.

14. September (doobeda): Ďalší únik tajných informácií

Okolo desiatej hodiny prišli do médií ďalšie utajované informácie o Kiskovej firme KTAG. V podstate potvrdili to, o čom hovorili dokumenty v prvom úniku.

14. September (poobede): Kiska hovorí o mafiánskom štáte a predvoláva si ministra financií

Tri dni po zverejnení prvých informácií o firma KTAG prezident zavesil na svoj Facebook video, kde hovorí, že Slovensko zvádza súboj o to, či bude mafiánskym štátom. "V týchto dňoch sa rozhoduje, či Slovensko je, alebo nie je mafiánskym štátom. Je neprijateľné, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našej krajiny, proti politikom."

Všetko, čo potrebujete vedieť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Zároveň na videu vyzval ministra financií, pod ktorého spadá aj daňová správa, aby ešte pred odletom do USA na Valné zhromaždenie OSN vysvetlil, ako je možné, že takéto dokumenty unikajú. Kažimír povedal, že sa s Kiskom stretne.

18. September: Kiska prijíma ministra financií

Kažimír prišiel do prezidentského paláca. Kiskovi povedal, že všetko sa bude vyšetrovať. Následne Kiska odletel do Spojených štátov na návštevu OSN.

19. September: Kiska v USA už o kauze nechce nič hovoriť

Na návšteve USA Kiska musel reagovať aj na tému jeho firmy KTAG. "Už nemám k tomu čo povedať, pretože sa stále dookola točí to isté, svoj názor som povedal jasne, vyjadril som presne, ako sa to udialo, čo sa stalo a je mi to až tak ľúto, že sa stále vyťahuje to isté, k čomu som už svoje stanovisko povedal, a žiaľ ešte aj teraz počas mojej cesty," povedal Kiska.

Andrej Kiska na Valnom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

20. September: Kiskom sa začína zaoberať parlamentný výbor

Parlamentný finančný výbor sa pozrie na financovanie prezidentskej kampane Andreja Kisku v období rokov 2013 a 2014. Rozhodla o tom na dnešnom rokovaní výboru väčšina prítomných poslancov v reakcii na medializované pochybnosti okolo financovania kampane. Od ministra financií Petra Kažimíra žiada správu k medializovaným rozdielom vo financovaní Kiskovej kampane, od Kisku očakáva nevyhnutnú súčinnosť voči ministerstvu financií pri vypracovaní tejto správy.

30. September: Kiska útočí na vládu

Kiska po dlhých dňoch prehovoril pre ekonomický časopis Trend. Vyhlásil, že prekáža vláde a preto na neho vyťahujú tajné dokumenty. "Vláde prekážam a toto je dôsledok," povedal pre Trend.

Otvorene zaútočil na vládu. "Je možné, že sa niektoré politické subjekty snažia prekryť kauzy. Taktiež to môže súvisieť s blížiacim sa termínom prezidentských volieb, ktoré budú o rok a pol, a ja som stále najdôveryhodnejším politikom, poukazujem na problémy v krajine, predvolávam si ministrov. Jedno je jasné, že vláde prekážam, a toto je dôsledok."

1. Október: Riaditeľka Fair-play prezrádza Fica

Rýchly spád nabrali veci až minulý víkend. Programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk v diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12 vyhlásila, že Fico vedel o daňových problémoch Kisku už v auguste tohto roka. Fico podľa nej nechcel, aby menoval nového šéfa na čele úradu boja proti korupcii prezident Kiska. Fico mal povedať, že je pre neho nedôveryhodní aj s bratom a že sú daňoví podvodníci, vyhlásila Wienk.

Zuzana Wienk
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Wienk  (Zdroj: SITA)

Verejnosť sa o Kiskových problémoch dozvedel až 11. septembra. Slová Wienk potvrdil aj riaditeľ nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla.

1. Október (poobede): Fico reaguje a obviňuje Kisku, že si chcel vybaviť vyšetrovanie a spochybnil jeho kampaň

Fico v nedeľu vo vyhlásení na svojom Facebooku reagoval aj na Zuzanu Wienk. Obvinil Kisku, že si chcel vybaviť svoje problémy. Zároveň Fico vyhlásil, že Kiska mu o problémoch povedal sám od seba. "To, že pán prezident má nejaký problém s daňami, mi porozprával sám. Bolo to pred rokom v hoteli Bôrik v Bratislave v prítomnosti ďalších svedkov, keď mi povedal, že sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánu činného v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme. Pôjdem bez akéhokoľvek zaváhania s týmto tvrdením na detektor lži. Odmietam, aby ma stále niekto do niečoho naťahoval a robil zodpovedného za všetko," vyhlásil Fico.

Fico útočí na Kisku. Sám má problém s pravdou
Zobraziť galériu (8)
Fico útočí na Kisku. Sám má problém s pravdou  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Poprel slová Zuzany Wienk. Podľa neho je Kiskova známa a že si tykajú. Fico tvrdil, že to všetko chcú hodiť na neho tak ako obyčajne. Slová Wienk

2. Október: Kiska útočí na Fica, že klame

V reakcii na Fica zverejnil Andrej Kiska v pondelok poobede video, kde otvorene hovorí, že Fico klame. "To, čo premiér hovoril včera verejne a v auguste pred zástupcami mimovládnych organizácií neverejne, je lož. Premiér klame. Je to absolútna lož. Môžem len potvrdiť dnešné slová generálneho prokurátora, že nikdy som nič pre žiadnu moju spoločnosť u orgánov činných v trestnom konaní nevybavoval," útočil Kiska.

3. Október: Generálny prokurátor sa zastal Kisku

Včera potvrdil slová Kisku aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Povedal, že Kiska si u neho nič nevybavoval, iba vyjadril obavu o objektívne vyšetrovanie jeho firmy. Zároveň vyjadril poľutovanie, že ho politici zatiahli do tejto kauzy.

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (8)
Jaromír Čižnár  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Potvrdil tiež, že sa s Ficom a Kiskom stretli, ale nie v roku 2016 ako tvrdá Fico, ale v roku 2015. Čižnár nevie, či si Fico iba pomýlil rok.

Viac o téme: Robert FicoAndrej KiskaJaromír ČižnárKtag
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu