Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vojna medzi Kiskom a Ficom naplno odštartovala: Prezident zverejnil VIDEO, premiér klame!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zhodili rukavice. Premiér Fico a prezident Kiska už nič nepredstierajú. Oficiálne sa na seba pustili. Všetko odštartovali daňové problémy firmy prezidenta Kisku. Reagoval na ne aj premiér Fico. To sa však Kiskovi nepáči. Zverejnil nové video, kde Fica usvedčuje z klamstva.

"Myslel som si, že som záležitosť cez víkend vysvetlil, ale žiaľ, je mi ľúto, musím dnes opäť reagovať," začína Kiska video.

"Žiaľ, s pánom premiérom sa mi opakovane stáva, že sa z médií dozviem veci, ktoré medzi nami údajne odzneli a ktoré som údajne povedal. Včera opäť raz zverejnil veľmi čudnú verziu jedného nášho stretnutia v hoteli Bôrik," tvrdí Kiska. Podľa Fica mu mal Kiska už tam oznámiť, že má probleém jeho firma. Kiska však tvrdí, že to nie je pravda.

Pozrite si celé video prezidenta

Andrej Kiska: Fico klame

"Asi pred dva rokmi som sa naozaj zúčastnil stretnutia v hoteli Bôrik, na ktorom bol premiér, generálny prokurátor a vtedajší riaditeľ SIS. Pri rozhovore som sa zmienil, že sa vedie vyšetrovanie voči rešpektovanej firme, v ktorej som spolumajiteľom, a že mám obavu, že môže byť zneužité na diskreditačnú kampaň proti mojej osobe. Nič viac," prezrádza Kiska.

"Takže, aby bolo jasné: To, čo premiér hovoril včera verejne a v auguste pred zástupcami mimovládnych organizácií neverejne, je lož. Premiér klame. Je to absolútna lož. Môžem len potvrdiť dnešné slová generálneho prokurátora, že nikdy som nič pre žiadnu moju spoločnosť u orgánov činných v trestnom konaní nevybavoval. A už keď som takto prinútený verejne rozprávať o našich rozhovoroch s predsedom vlády, je dôležité poznať celý príbeh. Pretože pán premiér vynechal zaujímavú časť," útočí prezident na Fica.

Na záver hovorí Kiska, že voči nemu sa zneužíva štátna moc. "Žiaľ, ak som mal doteraz podozrenie, že v prípade úniku informácií ide o zneužitie štátnej moci, po včerajšku o tom vôbec nepochybujem."

Fico reaguje: stojím si za svojím

Zhruba hodinu po zverejnení prezidentovho videa reaguje aj premiér Fico. Poslal tlačové vyhlásenie, v ktorom si stojí za svojím. "V plnom rozsahu trvám na svojom včerajšom stanovisku, ktorým som len reagoval na snahu umelo ma zatiahnuť do daňového škandálu pána prezidenta. Prezident dnes potvrdil, že sa o svojich daňových problémoch zmienil osobne dávno predtým, ako sa o nich dozvedela verejnosť. Zároveň potvrdil, že v prítomnosti generálneho prokurátora otvoril otázku vyšetrovania jeho firmy.Generálny prokurátor tvrdí, že na takom stretnutí nebol a prezident, naopak, tvrdí, že sa takéto stretnutie uskutočnilo. Tak sa pýtam, kto tu klame?," pýta sa Fico.

Generálny prokurátor: Nenechám sa zatiahnuť do politiky

„Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár nebol účastný stretnutia resp. rozhovorov, ktoré odzneli včera od pani Z. Wienk a premiéra Roberta Fica," tvrdí Čižnár.

Celé stanovisko Generálnej prokuratúry:

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska nikdy nepožiadal priamo generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby z titulu svojej funkcie zasahoval do uvádzaných vecí. Len pre upresnenie, pán prezident Andrej Kiska si priamo u generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára „nevybavoval“ údajnú vratku DPH. Predchádzajúce stanovisko generálneho prokurátora bolo poskytnuté výlučne za osobu Jaromíra Čižnára, a nie za orgány činné v trestnom konaní vo všeobecnosti, ako uvádza pán prezident v dnešnom svojom stanovisku.

Preto sa generálny prokurátor k poznatkom pána premiéra a k reakcii pána prezidenta nevie relevantne vyjadriť.  Generálny prokurátor nikdy netvrdil, že neboli iné stretnutia na ktorých bol, okrem iných, aj pán prezident, avšak o ich obsahu v súčasnosti nemá potrebu hovoriť.

Viac o téme: Robert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu