Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dostál: Výročie okupácie nám pripomína, že slobodu a demokraciu treba hájiť

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnešný deň nám pripomína dôležitosť jednoznačne demokratického a prozápadného smerovania Slovenskej republiky, význam nášho členstva v Severoatlantickej aliancii a Európskej únii a potrebu dôsledného plnenia si záväzkov voči našim spojencom. Zdôraznil to predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál pri príležitosti 49. výročia okupácie Československa vojskami Sovietskeho zväzu a ďalších členských krajín Varšavskej zmluvy.

„Toto výročie patrí spomienke nielen na obete sovietskej agresie z augusta 1968, ale na všetky obete totalitného komunistického režimu v Československu aj v iných krajinách. Silnú podporu celého demokratického sveta dnes potrebuje aj náš sused - Ukrajina, ktorá naďalej čelí agresii zo strany Putinovho Ruska," uvádza Dostál v tlačovej správe. Podľa neho je rovnako dôležité prejavovať solidaritu voči ľuďom, ktorí sú z politických dôvodov prenasledovaní v totalitných a nedemokratických režimoch a ktorým tieto režimy upierajú základné ľudské práva a občianske slobody. „Dnešný deň nám pripomína, že slobodu a demokraciu je potrebné hájiť. Na Slovensku, aj inde vo svete," uzavrel Dostál.

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojská Varšavskej zmluvy, okrem Rumunska, do Československej socialistickej republiky. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky sa neskôr stiahli, no ZSSR rozmiestnil svoje vojská na území ČSSR. Sovietske vojská sa nakoniec stiahli až v roku 1991. Nádeje vkladané do vtedajšieho obrodného demokratizačného procesu v komunistickej strane a spoločnosti vedené prvým tajomníkom ÚV KSČ Alexandrom Dubčekom okupácia zmarila a nastúpila takzvaná politika normalizácie. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených.

Československá vláda zaznamenala od 21. augusta do 3. septembra 1968 72 mŕtvych, napokon ich priznala 90. Počty zranených sa líšili. Vojská za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov. Podľa odhadov vtedajšieho ministerstva financií bola výška priamych škôd 1,4 miliardy korún. Neskôr boli škody odhadnuté na 4,48 miliardy korún, nepriame škody však boli oveľa vyššie. V súvislosti s pozvaním vojsk Varšavskej zmluvy do krajiny sa pred súdom ocitli viacerí predstavitelia komunistického režimu, nikto však nebol potrestaný.

 

Viac o téme: SaSOndrej Dostál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu