Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vatikánsky sekretár rokoval s Lavrovom a Kirillom: Žiadal pomoc pre Venezuelu

Pietro Parolin a Sergej Lavrov
Pietro Parolin a Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin pokračoval dnes v štvordňovej oficiálnej návšteve Ruska, kde viedol rozhovory o vplyve medzicirkevných vzťahov na svetové krízy, informovala agentúra AP.

Parolin, ktorý vo Svätej stolici zastáva druhú najvplyvnejšiu pozíciu, rokoval dnes so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom a hlavou ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Kirillom. Pre 62-ročného kardinála je to prvá návšteva Ruskej federácie. Sekretár sa v Rusku stretne aj s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom.

Lavrov priblížil, že s Parolinom hovorili o konfliktoch v Sýrii, Iraku, Jemene a Líbyi, dotkli sa tiež krízy na Ukrajine. Parolin zároveň vyzval Moskvu, aby dopomohla k zmierneniu súčasného napätia vo Venezuele. Kirill ocenil vzťahy ruskej pravoslávnej cirkvi s Vatikánom. Zdôraznil, že obe cirkvi majú na rôzne medzinárodné záležitostí rovnaký názor. Parolin vyjadril nádej, že táto návšteva pomôže prehĺbiť vzájomné vzťahy.

Domnieva sa tiež, že jeho cesta pomôže položiť základy aj pre eventuálnu návštevu pápeža Františka v Ruskej federácii. V moderných dobách totiž do tejto krajiny nezavítala ešte žiadna hlava katolíckej cirkvi. Patriarcha Kirill a pápež František sa vo februári 2016 stretli v Havane. Išlo vôbec o prvú udalosť svojho druhu od rozdelenia týchto vetví kresťanstva.

Viac o téme: MoskvaSergej LavrovKirillPietro Parolin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu