Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kontrole eurofondov beží čas, varuje Pellegrini: Ak dotácie prepadnú, môže za to Plavčan

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnešné rozhodnutie ministra školstva zrušiť výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSV) a prehodnotiť už uzavretú výzvu na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) je jediným možným riešením v súčasnej situácii. Ak celý proces prehodnocovania a kontroly bude trvať príliš dlho, zvyšuje sa riziko, že Slovensko príde o prvé prostriedky z európskych peňazí na konci tohto roku. Uviedol to dnes podpredseda vlády pre investície a informatizáciu SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Reagoval tak na dnešné opatrenia, ktoré predstavil minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Ministerstvo školstva zruší eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSV). Zároveň v najbližšom období vypíše novú. Taktiež zruší aktuálnu databázu hodnotiteľov eurofondových projektov a v septembri vypíše výzvu na nových hodnotiteľov. Zároveň sa zmení systém vyhodnocovania projektov.

„Všetci tí, ktorí oddnes začnú na tejto veci robiť, tak musia naozaj robiť dňom i nocou, pretože každý jeden deň, o ktorý predlžujeme tieto lehoty, odďaľujeme samotné rozhodnutie EK v tejto veci a odďaľujeme hladký priebeh platieb pre SR za rok 2017, čiže riziko je veľké,“ dodal Pellegrini.

Podpredseda vlády zároveň odkázal Plavčanovi, aby nehľadal chyby u svojich predchodcov. „Ak je niekto na rezorte jeden a pol roka, je plne zodpovedný za to, čo sa na rezorte deje,“ zdôraznil Pellegrini. Niektorí opoziční politici dnes vyzvali Pellegriniho, aby jeho úrad prevzal krízové riadenie nad operačným programom výskum a inovácie. 

Podľa Pellegriniho však úrad nemá takéto kompetencie. „Pani poslankyne a páni poslanci nedali nášmu úradu takú právomoc, aby sme pri takýchto typoch pochybenia alebo vážnych nedostatkoch mohli prevziať takúto nútenú správu,“ dodal. Tú môže podľa jeho slov úrad prevziať iba v tom prípade, ak sa čerpanie eurofondov odkloní za predchádzajúci kalendárny rok o viac ako 20 percent od záväzného plánu. To znamená, že prvýkrát tak budú môcť spraviť až vo februári budúceho roka na základe výsledkov čerpania akčného plánu za rok 2017.

Viac o téme: EurofondyPeter PellegriniPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu