Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Domanová: Odkazujem mladým, aby si vážili slobodu, že môžu cestovať, študovať

Minister obrany SR Peter Gajdoš (vľavo) prijal na Ministerstve obrany SR veterána západného odboja brig. gen. Milana Píku (vpravo) pri príležitosti jeho 95. narodenín a pani Ailsu Domanovú (uprostred) , ktorá v máji oslávila 90. narodeniny.
Minister obrany SR Peter Gajdoš (vľavo) prijal na Ministerstve obrany SR veterána západného odboja brig. gen. Milana Píku (vpravo) pri príležitosti jeho 95. narodenín a pani Ailsu Domanovú (uprostred) , ktorá v máji oslávila 90. narodeniny. (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Odkazujem mladým, aby si vážili, čo majú, slobodu, že môžu cestovať, že môžu študovať. Uviedla to dnes vdova po významnom dôstojníkovi československej armády Ailsa Domanová, ktorú spolu s veteránom západného odboja brigádnym generálom vo výslužbe Milanom Píkom prijal minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS). Milan Píka dnes oslávil 95 rokov, Ailsa Domanová v máji tohto roku 90.

Gajdoš im zagratuloval k životným jubileám a ocenil ich prínos pre slovenskú spoločnosť vo vojnovom i povojnovom období. „Som hrdý na to, že brigádny generál Pík, ako aj pani Ailsa Domanová zostali žiť na Slovensku a považujú ho za svoj domov, hoci v minulom režime zažili aj veľa zlého. Považujem za veľmi dôležité, aby sme ich prínos pre slovenskú spoločnosť naďalej oceňovali a pripomínali verejnosti. Obzvlášť mladá generácia by mala poznať osobnosti našich dejín, ktorých životné príbehy môžu byť pre ňu inšpirujúce,“ povedal minister.

„Veľmi vysoko si to vážim, lebo my sme ešte tí, ktorí môžeme mládeži povedať, aby študovali, aby neutekali trvale do zahraničia, ale aby sa vrátili. Odkazujem mládeži, aby si vážili, že majú slobodu. Môžu cestovať, študovať a o tom im aj prednášam, aby pochopili, že moje deti tú možnosť nemali,“ povedala Domanová. Podľa Píku si treba pripomínať aj minulosť. „Nemôžeme zabudnúť na minulosť. Minulosť tvorí aj našu súčasnosť. Minulosť činí národ národom,“ uviedol Píka.

Brigádny generál vo výslužbe Milan Píka sa ako syn známeho československého dôstojníka Heliodora Píku zapojil do západného protifašistického odboja. Po návrate do vlasti a poprave jeho otca vo vykonštruovanom procese bol režimom perzekvovaný, následkom čoho stratil svoju občiansku česť aj možnosť ďalšieho uplatnenia sa v živote. Odsťahoval sa do Bratislavy, kde žije dodnes. Takisto pôvodom Britka Ailsa Domanová našla svoj druhý domov na Slovensku po tom, ako sa vydala za výsadkára Alexandra Domana. V bývalom Československu nezištne pomáhala vdovám a manželkám prenasledovaných veteránov západného odboja.

Viac o téme: Peter GajdošMilan PíkaAilsa Domanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu