Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SaS: Príspevky na vedu a výskum rozdelili na ministerstve netransparentne

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Príspevky na vedu a výskum rozdelili na ministerstve školstva netransparentne, v rozpore s pravidlami a podľa medializovaných informácií mohlo dôjsť aj ku korupcii. Vyhlásil to poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling, ktorého stanovisko poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Gröhling sa odvoláva na príspevok televízie Markíza, v ktorom jeden z neúspešných uchádzačov hovorí o členovi komisie, ktorý zo sedemmiliónovej dotácie chcel províziu 20 percent. "Každý solídny minister by za takýchto okolností prevzal na seba politickú zodpovednosť a odstúpil z funkcie už len preto, aby sa vyhol podozreniu, že sám je do machinácií zapletený a má v pláne mariť vyšetrovanie. Minister školstva Peter Plavčan však s odstúpením váha a každý deň, čo zostáva vo funkcii, je dňom, v ktorom upadá jeho odborný i morálny kredit,“ uviedol Gröhling.

Poslanec za SaS upozorňuje na to, že projekty vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied boli pri dotáciách na vedu a výskum vo výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja vylúčené. "To je v ostrom kontraste voči tomu, že milióny eur z eurofondov dostali aj firmy, ktoré pred rokom 2016 žiadny výskum nevykonávali a mali základné imanie nižšie ako 10-tisíc eur," hovorí Gröhling s tým, že takýchto firiem bolo z celkového počtu úspešných uchádzačov viac ako polovica.

„Zároveň sme náhodnou kontrolou zistili, že v prípade výzvy na podporu priemyselného výskumu, v rámci ktorej už ministerstvo za posledný mesiac stihlo narýchlo podpísať zmluvy s 55 firmami za 281 miliónov eur, boli minimálne v dvoch prípadoch príspevky schválené spoločnostiam, ktoré sú dlžníkmi na daniach a odvodoch. Je to v jasnom rozpore s pravidlami na poskytnutie dotácie," hovorí Gröhling. Podľa liberála pritom existujú aj závažné podozrenia z konfliktu záujmov, keď zamestnanci vo výberovej komisii hodnotili projekty, v ktorých ich zamestnávateľ vystupoval ako záujemca o dotáciu a tí istí zamestnanci zároveň vylučovali projekty konkurencie. "Z podpory slovenskej vedy a výskumu sa stal jeden veľký škandál s politickým krytím SNS. Neodmysliteľne k nemu patrí mlčanie premiéra Roberta Fica i utekanie ministra Plavčana pred novinármi. Ak Plavčan zotrvá vo funkcii do konca augusta, bude čeliť opozičnému odvolávaniu v parlamente,“ uzavrel Gröhling.

Minister školstva Peter Plavčan 26. júla vyhlásil, že vyzýva Európsku komisiu na preverenie procesu rozdeľovania eurofondov a žiada ju o zhodnotenie a preverenie výzvy zameranej na podporu Dlhodobého strategického výskumu a vývoja (DSV). Dodal zároveň, že o rezignácii neuvažuje. Rezort školstva podľa neho sám iniciatívne preveruje procesy rozdeľovania dotácií a kontrolu uzavretej výzvy na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) automaticky vykoná aj Najvyšší kontrolný úrad.

Viac o téme: SaSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu