Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sme pripravení viesť rokovania s akoukoľvek novou britskou vládou, uviedol Štefanec

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) rešpektuje rozhodnutie britských voličov, ktorí sa vyjadrili, že odmietajú tvrdý brexit a chcú hľadať kompromisné riešenie. Po štvrtkových predčasných voľbách to uviedol s tým, že nech bude nová britská vláda akákoľvek, Európska únia je pripravená s ňou viesť rokovania, ktoré povedú k obojstranne výhodnej dohode.

"Osobne ma teší debakel populistov z UKIP (United Kingdom Independence Party), ktorí ukázali, že nie sú schopní a ani ochotní prevziať zodpovednosť za škody, ktoré Veľkej Británii napáchali," dodal. Pravicovopopulistická UKIP sa výrazným spôsobom pričinila o úspešnosť vlaňajšieho júnového referenda o vystúpení Británie z EÚ.

Vo štvrtok sa vo Veľkej Británii konali predčasné voľby, ktoré vyhlásila konzervatívna premiérka Theresa Mayová. Podľa analytikov si tak chcela posilniť svoju pozíciu v rokovaniach o brexite. Konzervatívci podľa sčítaných hlasov voľby vyhrali, avšak nebudú mať väčšinu v parlamente. Britániu tak pravdepodobne čaká koaličná alebo menšinová vláda. Mayovú okrem toho tiež vyzývajú, aby pre zlý výsledok odstúpila, tá to zatiaľ nemá v úmysle. Na väčšinu v dolnej komore britského parlamentu bolo treba získať 326 kresiel, toryovci mali doteraz 330. Podľa sčítaných hlasov budú mať po voľbách 317 kresiel.

Premiérka Theresa May aktivovala 29. marca článok 50, ktorým sa spúšťa odchod krajiny z EÚ. Podľa európskych zmlúv má teraz Brusel a Londýn dva roky na to, aby sa dohodol na usporiadaní vzťahov. Mayová presadzovala tvrdý brexit.

Viac o téme: Ivan Štefanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu