Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OĽaNO-NOVA prichádzajú s novým návrhom: Každý novopostavený bytový dom by mal mať bezbariérový byt

Predseda hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič
Predseda hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V každom novopostavenom bytovom dome by mal byť aspoň jeden byt spĺňajúci osobitné požiadavky kladené na užívanie stavby osobou s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, najmä požiadavku bezbariérovosti. Navrhujú to poslanci NR SR za hnutie OĽaNO-NOVA, ktorí na májovú schôdzu parlamentu predkladajú návrh novely zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon).

Ako poslanci uvádzajú v dôvodovej správe, už samotné nájdenie a zabezpečenie vhodného bývania je vcelku náročný a zdĺhavý proces, ktorý je omnoho zložitejší pre záujemcov s ťažkým zdravotným postihnutím. „Popri bežných požiadavkách na bývanie vystupuje do popredia najmä požiadavka bezbariérovosti a čo najlepšej prístupnosti bytu,“ uvádzajú. Podľa nich napriek realitnému „boomu“ v ostatných rokoch je bytov pre zdravotne ťažko postihnuté osoby nedostatok, a to predovšetkým v komerčných bytových domoch. „Bezbariérovosť vstupu do nových bytových domov či pohyb v spoločných priestoroch je už často samozrejmosťou, bezbariérové byty v takýchto bytových domoch sú však veľkou raritou,“ dopĺňajú.

Navrhnuté opatrenie podľa hnutia OĽaNO-NOVA výrazne prispeje k sociálnej udržateľnosti a rozšíreniu trhu s modernými bytmi, ktoré spĺňajú požiadavky kladené na užívanie stavby osobou s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. "To nepochybne zlepší a rozšíri možnosti bývania pre ťažko zdravotne postihnuté osoby, resp. pre rodiny, ktorých člen je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím alebo senior. V neposlednom rade je toto opatrenie spôsobilé pozitívne vplývať na rozpočet verejnej správy, a to z dôvodu poklesu čerpania príspevku na úpravu bytu podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia," odôvodnili Obyčajní ľudia.

Návrh zákona môže mať podľa predkladateľov mierne negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, nemá však zásadný vplyv najmä vo vzťahu k developerom (investorom), a naopak, má pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy.

Viac o téme: BytOĽaNO-NOVABezbariérovosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu