Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hlavné usmernenia pre negociácie so Spojeným kráľovstvom zohľadňujú podľa Korčoka priority Slovenska

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šerpovia členských krajín vo formáte EÚ27 dnes na svojom stretnutí stabilizovali text usmernení, ktorými sa bude Európska únia riadiť v nadchádzajúcich rokovaniach so Spojeným kráľovstvom o jeho vystúpení z Únie. Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, usmernenia či takpovediac „hlavné noty“ kľúčových negociácií zohľadňujú aj viaceré požiadavky Slovenska, ktoré na stretnutí šerpov v Bruseli zastupoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

Hlavná priorita Slovenska je zabezpečiť, aby našim občanom žijúcim v Spojenom kráľovstve bola spôsobená čo najmenšia ujma, ak chcú zostať žiť na ostrovoch aj po brexite. Ďalšou ambíciou je, aby Spojené kráľovstvo splnilo všetky svoje záväzky voči viacročnému rozpočtu EÚ, z ktorého SR čerpá vo významnej miere. „V tomto kontexte je dôležitá úprava, ktorú sme spolu s partnermi presadili do textu usmernení o takzvanom finančnom vyrovnaní – konkrétne ide o jasný odkaz na viacročný finančný rámec,“ spresnil Korčok. „Podobne ambiciózny prístup EÚ27 volí aj v oblasti práv občanov žijúcich vo Veľkej Británii,“ dodal štátny tajomník.

Základným predpokladom pre vyrokovanie čo najlepších podmienok pre EÚ a jej občanov je podľa Korčoka jednota 27-čky. Rovnako dôležité bude najprv dohodnúť podmienky vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie a následne nastaviť budúce usporiadanie vzájomných vzťahov, do ktorých Slovensko navrhlo zaradiť aj oblasť zahraničnej politiky.

Text usmernení teraz putuje na agendu veľvyslancov a následne ministrov pre európske záležitosti vo formáte EÚ27. Konečné schválenie sa predpokladá na mimoriadnom summite lídrov EÚ27 túto sobotu 29. apríla.

Následným prípravným krokom na strane EÚ bude prijatie smerníc pre rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, kde sa záverečná bodka očakáva na úrovni Rady EÚ pre všeobecné záležitosti 22. mája. Smernice podrobnejšie rozpracujú rokovacie pozície EÚ pre jednotlivé oblasti skôr, ako si obe strany sadnú za rokovací stôl.

Viac o téme: Ivan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu